De 5 bekendste tuinen van Japan

In Japan kunt u verdwalen in enorme steden vol drukte en indrukken, maar als u de hoek omslaat staat u niet meer in de drukke stad maar in een prachtige tuin waar de tijd even stil lijkt te staan. Japan staat naast de sushi en tempels ook bekend om de prachtige tuinen, maar er zijn er zo overweldigend veel dat u soms niet weet waar te zoeken. De bekende tuinen worden vaak druk bezocht, maar er zijn daarentegen prachtige onbekende tuinen waar u in alle rust kunt genieten van de natuur. Dit zijn de 5 bekendste tuinen die iedereen gezien moet hebben.

 

Koraku-en garden in Okayama

In 1687 werd door de lokale daimyo (krijgsheer) Ikeda Tsunamasa de opdracht gegeven tot het aanleggen van de Koraku-en garden voor zijn familie. Deze tuin was bedoeld voor de familie om zich hier te ontspannen en vermaken en om belangrijke gasten te ontvangen. De tuin ligt naast het kasteel van Okayama, waar je mooi zicht op hebt vanuit de tuin. De tuin werd in 1884 (een paar jaar na de Meiji Revolutie) eigendom van de provincie Okayama en opengesteld voor bezoekers. Het ontwerp van de tuin werd door de ontwerpers goed bijgehouden waardoor de tuin na schade van overstromingen en bombardementen in de originele staat kon worden hersteld. Koraku-en garden heeft, net zoals de meeste Japanse tuinen, een grote vijver, wandelpaden en een heuvel met uitzichtpunt. Wat je niet zo vaak in andere tuinen ziet, zijn de grote grasvelden hier. In de tuin staat ook een Noh theater podium, deze was in de Tweede Wereldoorlog afgebrand maar is weer opgebouwd als het origineel.

Japan Okoyama Koraku En Garden Castle 2 Japan Okoyama Koraku En Garden Vijver

 

Ritsurin garden in Takamatsu

Ritsurin garden is een prachtige tuin en ligt aan de voet van de een berg in Takamatsu. Het meest herkenbare beeld van dit park zijn de meren met kleine eilandjes erin. De meeste foto’s van deze tuin zijn vanaf dezelfde plek gemaakt, heuvels met een uitzicht punt over de tuin zie je vaak in Japan. Vanaf de heuvel Hirai-Ho heb je namelijk prachtig uitzicht, de Nanko vijver met de Engetsukyo brug, het Kikugetsu-tei theehuis en de Shiun berg op de achtergrond. De heuvel Harai-Ho is zo aangelegd dat het aan de beroemde berg Fuji doet denken. Het aanleggen van deze tuin begon in 1625 door daimyo Ikoma Takatoshi, pas is 1745 was de tuin af. Je kunt ook in een traditioneel Japans bootje stappen en door de tuin varen. Zo zie je de houten bruggen van een heel ander perspectief. Met het kleine bootje vaar je ook langs de Japanse witte Neagari Goyo-matsu pijnboom. In 1833 schonk de Tokugawa Shogun deze boom (toen nog een kleine bonsai boom) aan het Takamatsu landgoed. In de loop der jaren is deze kleine bonsai uitgegroeid tot een enorme boom.

 

Kenrokuen garden in Kanazawa

Kenroku-en wordt ook wel een typische daimyo tuin genoemd. De tuin werd in de Edo periode (1603-1868) aanlegt in opdracht van de heersende Maeda familie. Net als de Koraku-en tuin, ligt deze tuin naast het kasteel.

In Japan kom je bijna overal stenen lantaarns tegen, maar enkel in deze tuin heb je een twee meter hoge lantaarn met twee poten in het midden van de Kasumigaike vijver. Daarmee is de Kotojitoro lantaarn uniek in Japan en een symbool voor deze tuin. De Hisagoike vijver ver op in de tuin heeft een kleine waterval. Afgezien van deze vijvers lopen er meerdere kleine riviertjes door de tuin en vind je hier een van de oudste fonteinen van Japan. Er staat een groot bronzen beeld van Yamato Takeru, een mythologisch figuur. Dit beeld is het Meiji Monument, ter nagedachtenis aan alle soldaten die in de Seinan Oorlog in 1877 zijn omgekomen.

Japan Kanazawa Kenrokuen Garden (1) Japan Kanazawa Kenrokuen Garden (2)

 

Ryoanji Zen garden in Kyoto

De Ryoanji Zen tuin wordt elke dag druk bezocht. Dit is dan ook de bekendste rotstuin in Japan en populair bij binnen- en buitenlandse toeristen. De rotstuin hoort bij de Ryoanji Tempel. Hier staan 15 grote stenen precies zo gepositioneerd dat je de stenen nooit allemaal tegelijkertijd kunt zien. Deze tempel was eerst een woning maar is in 1450 omgetoverd tot Zen tempel, maar het is niet zeker wie de tuin heeft ontworpen. Wat ook niet zeker is, is de betekenis van de tuin. Bezoekers kunnen hier op zoek naar een eigen betekenis. In de Zen tuin zelf ligt net als in de meeste Japanse rotstuinen alleen grind, mos en kleine groepjes rotsen omheind door muren. De tempel is één van de 17 UNECSO werelderfgoed monumenten in Kyoto.

 

Suizenji Jojuen garden in Kumamoto

Suizenji Jojuen tuin begon in 1637 als plek voor een theehuisje en een kleine tempel. Zeker als je al een paar tuinen in Japan hebt bezocht, voel je ook hier weer de Japanse stijl in het ontwerp van de tuin. Wat meteen opvalt is de groene, puntige heuvel aan het water, dit moet de berg Fuji voorstellen. Er wordt namelijk gezegd dat deze tuin alle 53 rust plaatsen aan de Tokaido Weg (de route tussen Edo (tegenwoordig Tokyo) en Kyoto laat zien. Anderen beweren weer dat deze tuin de 12 taferelen uit de Kumamoto regio laat zien. Speciaal is de tuin in ieder geval wel. In het park staat een tempel, een shrine, een theehuisje, Noh theater en bronzen beelden van de Hosokawa heersers, Yuusai en Tadatoshi Hosokawa.

 

Wilt u deze tuinen bezoeken? Vraag dan snel een offerte aan of informeer bij onze specialisten.