10 bijzondere restaurants in Japan

Japan heeft, zoals elk land, haar eigen bijzonderheden. Toch springt Japan er wel vaak uit als land met meeste vreemde dingen, gewoontes, reclamespotjes, en veel bijzondere restaurants en cafés! Voor een complete Japan ervaring zou iedereen eigenlijk ook iets uit die ‘rariteitenkabinet’ mee moeten maken. Daarom hebben onze Japan experts een lijstje gemaakt van 10 bijzondere restaurants in Japan. Ze zijn niet alleen heel bijzondere en misschien ronduit vreemd, maar ze hebben heerlijke gerechten en zijn zeker de moeite waard voor een bezoek.

 

Hirobun Kaiseki restaurant Kyoto  top 10 restaurants Hirobun Kaiseki kibune Kyoto

Floating River Restaurant Hirobun, Kyoto

In de zomer kan het in Japan erg warm worden. Zeker in Kyoto is het vaak nog net een paar graden warmer dan in Tokyo. Kyoto heeft daarom een speciaal restaurant concept. Deze restaurants heten Kawadoko en zijn enkel in de zomer open. De vloer van deze restaurants zijn over een rivier aangelegd of zit u vlak naast een rivier. Aan de rivier is de tempratuur vaak net iets aangenamer, zeker met het verfrissende geluid van stromend water. Het restaurant Hirobun gaat net even een stapje verder. In dit restaurant zit u namelijk boven de rivier Kibune met kleine watervallen.

In het restaurant kunt u verschillende maaltijden krijgen maar waar Hirobun echt bekend om staat is nagashi somen (stromende noedels). Dit is een apart deel van het restaurant waarbij u uw eigen noedels uit het water vist. Kleine hoopjes noedels komen een voor een door de bamboe buizen langs. Die kleine hoopjes stromen langs uw zitplaats in open bamboe buizen, met stokjes pakt u de koude noedels uit het water en dipt u die in een sausje. De noedels zijn wit, maar het laatste hoopje is rood, dat is het sein dat de tijd erop zit. U heeft maar 15 minuten en u kunt niet reserveren. Het kan dus dat u lang in de rij moet staan, maar dat is het absoluut waard. Aangezien Kawadoko restaurants zijn ontstaan om af te koelen van de warme temperaturen, is het restaurant alleen open van mei tot en met september.

 

Fishing Restaurant Zauo

Op verschillende plaatsen in Japan kunt u door uzelf gevangen vis eten. Zauo heeft restaurants in verschillende regio’s in het land. Elk restaurant ziet er weer anders uit. In Shinjuku, Tokyo lijkt het alsof u in een grote boot zit. De vissen zwemmen er omheen en via kleine bruggetjes komt u bij de tafels. U kunt aan de medewerkers vertellen welke vis u zou willen eten en zij geven u dan tips om die vis te vangen. Zodra u een vis heeft gevangen, gaan de medewerkers aan de slag. Er zijn verschillende manieren waarop de vis kan worden bereid: sashimi (rauw), gegrild, gekookt, gefrituurd, of als sushi. Per vis kunt u een of twee bereidingswijzen kiezen. In het restaurant zijn ook sushi workshops waar u zich voor kan opgeven.

 

top 10 restaurants Yama no chaya okinawa  top 10 restaurants Yama no chaya okinawa gerecht

Yama-no-chaya Rakusui, Okinawa

Yama-no-chaya betekent theehuis op de berg. Het is daardoor wel een klim vanaf de parkeerplaats, maar deze klim is ook al de moeite waard in deze mooie omgeving. Probeer een plekje bij het raam te vinden, het restaurant heeft namelijk prachtig uitzicht over de zee van Okinawa. Het kan er zo druk zijn dat u geen eigen plek kan kiezen ,maar dat is niet erg want het interieur is minstens zo indrukwekkend. Van buiten ziet het er een beetje uit als een houten hutje, maar van binnen ziet het er veel groter uit. Er hangen veel schilderijen en planten aan de muur. Één muur is zelfs helemaal bedekt met klimplanten. In dit restaurant kunt u voor zowel traditionele Japanse gerechten als voor pizza gaan. Gasten kunnen na het eten een wandeling door de tuin Sachibaru-no-niwa maken.

 

Restaurant of mistaken orders, Tokyo

Onze collega Marco vind dit het meeste bijzondere restaurant, omdat hier op een hele bijzondere manier aandacht gevraagd wordt voor mensen met dementie. Al het bedienend personeel in dit restaurant lijdt namelijk aan dementie en al doen ze erg hun best natuurlijk leidt dit wel eens tot een foutje. Zo’n 37% van de bestelling gaat fout, maar midden in een streven tot perfectie gedreven land als Japan vindt hier niemand de gemaakte foutjes erg. Zowel de gasten als het personeel kunnen er om lachen en alle gasten zijn tevreden.

Aangezien al het Japanse eten overheerlijk is kun je ervan uitgaan dat het “verrassingsmenu” lekker is, ook al heb je iets anders besteld.

Op dit moment is het restaurant een tijdelijk pop-up restaurant, maar wij hopen van harte dat het zo’n succes wordt dat het concept permanent wordt doorgezet.  Inmiddels is er al een soortgelijk restaurant geopend in Okinawa.

 

Hana No Mai Sumo restaurant Tokyo blog Hana no Mai Sumo restaurant Tokyo Maaltijd blog

Sumo restaurant Hana-no-Mai, Ryogoku, Tokyo

Heeft u ooit een boksring of sumo ring in een restaurant gezien? In restaurant Hana-no-Mai kunt u direct naast de ring eten. Ryogoku is de sumo wijk in Tokyo, hier worden in het Kokugikan stadion officiële wedstrijden gehouden. De ring in het restaurant wordt gebruikt voor oefen wedstrijdjes tussen sumoworstelaars, zelf kunt u ook een echte sumoworstelaar uitdagen. Op dagen dat er geen wedstrijdjes zijn, wordt er vaak live muziek gemaakt die u ook zou horen bij officiële wedstrijden.

Voor een goed plekje naast de ring moet u van te voren online reserveren.  Probeer hier bijvoorbeeld ‘sumo stew’ (chanko nabe), maar pas wel op: dit wordt gegeten door sumoworstelaars om aan te komen.

 

Markt met fugu vis in Shimonoseki, Yamaguchi

Shimonoseki is een bekende plek om fugu vis oftewel kogelvis te eten, vooral Karato Market is zeer bekend vanwege deze vis. Hier koopt u kogelvissen van hoge kwaliteit en veel goedkoper dan op andere plaatsen. De vissen komen hier dagelijks vers aan vanuit de haven in de buurt. De vis kan op verschillende manieren worden bereid maar kan ook rauw gegeten worden, dan heet het sashimi. In de buurt van de markt zijn veel restaurantjes waar ze gerechten met kogelvis klaarmaken. Het gif van deze vissen is dodelijk voor mensen dus de vis kan alleen worden gesneden door professionals met jaren lange opleiding en ervaring !

Van ’s ochtends vroeg tot in de middag kunt u op de tweede verdieping van de markt teishoku uw maaltijden met kogelvis in de sushi, in de miso soep of gefrituurd nuttigen. Er is niet alleen kogelvis te koop, ook veel andere soorten vis, groente, bloemen en meer. Kogelvis is het bekendste product en er zijn dan ook veel souvenirtjes in de vorm van kogelvissen te koop.

 

top 10 restaurants Ninja Restaurant Akasaka  top 10 restaurants ninja restaurant akasaka tokyo

Ninja restaurant Akasaka, Tokyo

Verstopt in de wijk Akasaka in Tokyo zit het ninja restaurant. Binnen loopt u door een donkere gang met geheime deuren en verrassingen. Het hele restaurant is in die stijl met ontzettend veel details gemaakt. Ook de medewerkers lopen rond als ninja’s. U kunt ze roepen met een verstopte knop ergens onder de tafel. Ze hebben “geheime” menu’s op een menukaart in de vorm van een oude papieren rol. Af en toe zijn er ninja shows die u bij kunt wonen met zwaarden en stunts, maar elke werknemer geeft ook een kleine show aan uw tafel. Natuurlijk komt het eten ook in ninja stijl, zo zijn er bijvoorbeeld noedelgerechten met de stokjes die in de lucht lijken te hangen. Probeer op weg naar buiten niet te verdwalen in het labyrint. Alles bij elkaar zorgt voor een onvergetelijke ervaring. En als u niet zo’n fan bent van ninja’s zijn er nog ontelbare andere thema mogelijkheden in Japan waaronder het vampieren café, samurai café, maid café, enz.

 

Kayabukiya Tavern,  net buiten Tokyo

Dit café heeft wel hele bijzondere werknemers in dienst: aapjes! De eigenaren hebben certificaten van de overheid om dit te mogen doen. De aapjes werken korte uren en lijken het naar hun zin te hebben tussen de gasten. De eigenaar houdt wel een oogje in het zeil, want hoe goed de aapjes ook hun best doen, met enige regelmaat rollen de edamame (sojabonen) toch over de vloer.

 

Shinkansen Kaiten Sushi Tokyo iki blog

Shinkansen lopende band sushi

Sushi wordt heus niet aan de lopende band gegeten in Japan, of toch wel? Kaiten (ronddraaien) sushi is een restaurant waar sushi op de lopende band langs komt. U pakt de schoteltjes, die u wilt en betaald voor het aantal bordjes wat u heeft opgestapeld. Meestal hebben de bordjes verschillende kleurtjes om de verschillen in prijs duidelijk te maken. In veel van die kaiten sushi restaurants kunt u op een schermpje aanklikken welke speciale wensen u heeft voor de sushi. De sushi die u zo besteld komt op een bordje via de lopende band naar u toe en (afhankelijk van het restaurant) stopt het voor u of het draait langzaam door maar er staat wel een bordje met het tafelnummer bij.

Aangezien dit een redelijk normale manier van sushi eten is, doen sommige restaurants er een schepje boven op. Zo zijn er restaurants waarbij de bordjes met sushi op een soort platte speelgoed Shinkansen (kogeltrein) staan. Deze trein komt op hoge snelheid voorbij en stopt precies op de goede plek, net als de echte Shinkansen.

 

 

Sukiyabashi Jiro sushi, Ginza, Tokyo

Dit kleine sushi restaurant in het metro station van Ginza, kreeg tussen 2007 en 2019 elk jaar 3 Michelin sterren. Voormalig president Obama heeft hier met premier Abe sushi gegeten in 2014. Het restaurant verloor haar Michelin sterren en kwam niet op de 2020 Michelin lijst te staan omdat u er nu alleen nog maar kan komen als u goede connecties heeft. Na Obama’s bezoek werd de chef Jiro Ono (inmiddels ouder dan 90) misschien wel de bekendste sushi chef ter wereld, maar hij heeft nog steeds maar 10 plaatsen in zijn zaakje. Voor Obama’s bezoek had Jiro ook al bekendheid internationaal dankzij zijn documentaire ‘Jiro dreams of sushi’.

Sukiyabashi Jiro Sushi  top 10 restaurants Sukiyabashi Jiro Sushi

 

Bonus:

Robot ramen restaurant Nagoya

Het robot restaurant in Nagoya is al een paar jaar dicht, maar wel het bespreken waard. Dit restaurant werd door Toyota gebruikt om robot technologie te promoten. Het zijn geen mensen verkleed als robots zoals in andere restaurants, maar echte robots die al het werk doen. Het restaurant was klein met maar een paar zitplaatsen en 2 robots die achter een glasplaat in het zicht van de klant alles bereidden. Je kocht een kaartje bij een machine en de robots gingen aan de slag. De ‘werknemers’ heette R2B1 en R2B2, met bordjes erboven zodat je weet welke grote, gele robot arm je eten had klaargemaakt. Ze benoemden alles wat ze deden, wat ze gingen maken en welke ingrediënten ze toevoegden. Als er even geen nieuwe bestellingen waren, deden R2B1 en R2B2 trucjes zoals borden ronddraaien op een stokje. Op YouTube kun je nog zien hoe het werkte en dat het eten er ook nog lekker uitzag.

 

Natuurlijk kunnen wij voor u een plekje reserveren bij deze restaurants tijdens uw rondreis, met uitzondering van het Robot Ramen restaurant in Nagoya. Dit zijn restaurants door ons geselecteerd, maar Japan heeft vele bijzondere restaurants. Heeft u een ander restaurant op t oog waar u zou willen dineren tijdens uw rondreis, laat het ons dan weten en in de meeste gevallen kunnen wij ook daar ene plekje voor u reserveren.

Vraag dan snel een offerte aan of informeer bij onze specialisten