Cambodja in juni door Simone (deel 1)

 

Dag 1, Vlucht en Siem Reap deel 1

De vlucht was lang, maar voor mij was het een hele beleving. Een eigen scherm om films op te kijken, spelletjes te doen of om het vliegtuig vanaf de buitenkant te zien was nieuw. Ook het eten was niet wat ik gewend was. Rijst en noedels mmmmm. Zelfs de hoofdsteun kon zo worden gebogen dat je hoofd niet omvalt als je slaapt en er waren dekens en kussentjes.

Ik vond het eerst apart dat op klaarlichte dag de ramen dicht moesten, maar later begreep ik waarom. Het was nacht in Cambodja, dus moesten we alvast gaan wennen aan het ritme van daar.
De overstap in Hong Kong ging soepel, maar duurde voor Sissy niet lang genoeg. Ik vond het zo leuk om te merken dat ze me het liefst de stad had willen laten zien en ze wilde me er alles over vertellen. De Hong Kong Knal die ze noemde voelde ik wel. Het was warm buiten. 38 graden gevoelstemperatuur. Wow! Snel weer het koele vliegtuig in. De laatste 2 uren in het vliegtuig vlogen letterlijk voorbij. En toen waren we er. Cambodja!

Na voor mij wat onwennig geklungel met visums en papiertjes met gegevens werden we opgehaald door Chili, onze gids. We waren heel snel bij ons eerste hotel en maakten kennis met Andre. Hij werkt en woont hier intussen al 17 jaar en werkt samen met Iki Travels. We werden warm welkom geheten door hem en hij vertelde ons – in het nog steeds Brabants klinkende Nederlands – alles dat we moesten weten over onze reis en over Cambodja en de inwoners. We kregen van het hotel te drinken, koude vochtige doekjes en de koffer werd naar onze kamer gebracht.

Om 3 uur wachtte Chili ons op voor het hotel. Hij liet ons een stukje van de stad zien. Hij vertelde enthousiast over Cambodja en Siem Reap, was trots op het beetje Nederlands dat hij sprak en lachte hard om zijn deels zelfbedachte grapjes.

Wat veel indruk maakte op mij was de overdekte markt die Chili ons liet zien. Bewoners verkochten er kleding, juwelen, speelgoed, tassen, maar ook etenswaar. Na de markt reden we verder met de tuk tuk door een van de drukkere staten van Siem Reap. Tussen lokale bewoners door die op hun volgeladen scooters ook op weg waren naar hun eigen bestemming. Veel daarvan droegen niet eens een helm en sommige vervoerden ook kleine kinderen met zich mee. Met 3 of 4 personen op de scooter was ook normaal. En het is ook best logisch, want een scooter is veel beter te betalen dan een auto.

 

We bezochten een kleine plaatselijke tempel waar mensen aan het bidden waren naar Boeddha en we bezochten er nog een waar we met behulp van beelden en muurschilderingen door Chili verteld kregen hoe Boeddha was opgegroeid tot wie hij was. We trokken onze schoenen weer aan en gingen veder. Onderweg zagen we een boom vol met vleermuizen. Hele grote!

We werden rondgeleid in een atelier waar alle goederen met de hand worden gemaakt. In de winkel aan het einde van de rondleiding kon je deze producten ook kopen als je wilde. De dag zat er nu bijna op. Het avondeten in het resort smaakte goed.

Rond 19.00 uur waren we terug op onze kamer. Na de verfrissende douche wilden we graag nog even wakker blijven maar onze ogen vielen al snel dicht. Om 20.00 lagen we als een blok te slapen.

 

Dag 2, Siem Reap deel 2

Om 8.15 stond er een jeep voor ons klaar. Tola was onze gids en net als Chili de vorige dag begon hij meteen enthousiast te vertellen over wat we allemaal zouden gaan doen.

We hebben in totaal 4 tempels bezocht deze dag. Met de jeep zijn we eerst naar het punt gereden waar we de tickets op konden halen waarmee we steeds toegang kregen tot de tempels. Het was fijn dat Tola alles snel voor ons regelde en hij hield de tickets bij zich zodat de entree bij de tempels steeds soepel verliep.

Waar ook aan was gedacht was water. In de jeep stond en koelbox waarin een groot blok ijs zat en flessen die steeds opnieuw gevuld konden worden met vers water dat ze al hadden meegenomen. Wij hadden zelf ook al twee van deze flessen bij. Deze hadden we gisteren gekregen van Andre. Dit was niet alleen fijn omdat we zo de hele dag genoeg te drinken hadden, dit voorkomt ook nog eens het steeds opnieuw kopen van plastic flesjes en is dus veel beter voor het milieu. Er werd ons verteld dat afval best een groot probleem is in Cambodja, dus het was fijn om daar een beetje aan mee te kunnen helpen.

 

De eerste tempel die we bezochten was Angkor Wat. Deze tempel was perfect symmetrisch gebouwd en bestond uit drie lagen. De onderste voor het gewone volk, soldaten. De middelste voor de hogere rangen en de bovenste laag was alleen voor de koning. De drie lagen hadden nog een betekenis namelijk de levenden mensen, de hemel en de hel. Je kon alle drie lagen bezoeken, je moest wel met de stijlen trap naar boven.

De hele tempel was omringd door een lange rij van stenen die bij de trappen steeds werd onderbroken door beelden van een 7-koppige cobra. En heilig dier dat ook nog in veel anderen mythen terug kwam op deze dag, zoals het verhaal van het heilige water en hoe de wezens van hemel en hel moesten samenwerken om erbij te komen door aan de kop en staat van een cobra te trekken.

Er was ook een legende dat toen boeddha aan het mediteren was een het ging regenen, hij niet wilde stoppen. Er kwam toen een cobra die zich om boeddha heen wikkelde zodat hij bleef drijven en met zijn brede kop boven het hoofd van boeddha de regen tegenhield. Hierdoor werd de cobra en heilig wezen.

Wat ook super leuk vond was dat Tola graag fotograaf had willen worden. Toen we een paar keer hadden gevraagd of hij een foto van ons wilde maken ging hij helemaal los. Hij wist precies de goede plekjes voor mooie foto’s en hij hoefde zijn hand maar uit te steken en het was duidelijk dat er weer een fotomoment aan kwam.

Met de jeep gingen we verder naar de tweede tempel. De Bayon tempel, ook wel de tempel van de lachende gezichten. Deze tempel stond in het teken van de vier positieve eigenschappen van Boeddha. Deze werden op alle torens van de tempel uitgebeeld met de lachende gezichten zoals de bijnaam van de tempel al verteld.

 

De derde tempel, Ta Prohm, was ook te zien in de film Tomb Raider met Angelina Jolie. Er waren hier veel meer toeristen dan op de vorige locaties. Misschien waren we al teveel verwend, want steeds bijna de hele tempel voor jezelf, wie kan dat nou zeggen?
Het unieke van deze tempel was dat je overal boomwortels zag die over de stenen groeiden. Een aantal van deze wortels leken op de heilige cobra en waren daarom goud gemaakt.
Net als bij de vorige tempel waren veel boeddha graveringen van de muren weggehaald, omdat de 8e koning met het geloof in het hindoeïsme deze tempel had overgenomen.

De laatste tempel was maar een kleine tempel in vergelijking met de drie voorgangers. Deze tempel heette de Phnom Krom. Wat nog meer anders was, was dat deze tempel opgebouwd was uit een soort baksteen in plaats van lavastenen en zandsteen. Het was ook meteen de oudste van de vier tempels van deze dag.

Met de jeep gingen we terug naar ons verblijf. Eindelijk konden we de intussen natte en zanderige kleding uittrekken en weer een verkoelende douche nemen.

 

Dag 3, Siem Reap deel 3

Wie stond er deze morgen met een jeep voor ons hotel te wachten? Het was Chili! Na 10 minuten in de jeep hadden we alweer een heel scala aan grapjes gehoord. Buiten dat vertelde hij ons ook veel leuke weetjes over Cambodja en over Siem Reap. Veel mensen en vooral veel kinderen zwaaiden naar ons als we voorbij kwamen.

Net als op de eerste dag in Siem Reap bezochten we weer een lokale markt. Deze was wel grotendeels buiten. Deze markten zijn niet zo bekend bij de meeste toeristen dus we hebben echt het leven in Cambodja kunnen ervaren. De kraampjes zijn niet gericht op toeristen, maar op de mensen die daar wonen. Het blijft bijzonder om te zien in wat voor omstandigheden deze mensen dagelijks proberen hun centen te verdienen. En hoe slecht de omstandigheden ook waren voor sommige, ze waren bijna allemaal super vriendelijk. Ze doen het met wat ze hebben. Chili trakteerde ons op een vrucht die ik nog nooit had gegeten. Mangistan heette het. Dat smaakte lekker!

Even een korte stop voor een kleine fotoshoot met Chili en de jeep en door naar de drijvende stad.

Het was moeilijk voor te stellen dat de weg waarop we reden tussen de steeds hoger gebouwde huizen op palen in het “natte seizoen” helemaal onder water zou staan. Twee keer per jaar verandert dat dus de mensen die er wonen pakken ook twee keer per jaar al hun spullen in en weer uit.

Over een brug die nog best hoog was, maar die in het natte seizoen niet eens meer boven water uit zou komen, reden we naar een van de huizen om daar met een geweldig uitzicht te lunchen. In het huis waren 2 bedden opgehangen die heel mooi waren opgemaakt, maar de bewoners zelf sliepen daar niet. De bedden waren voor toeristen die hier ook konden verblijven. De bewoners sliepen op de grond en in hangmatten.

 

Toen we weg gingen uit het huis dat op hoge palen was gebouwd werd weer naar mijn arm gevraagd door de man die ons had ontvangen en ik kreeg beterschap toegewenst. Chili zei dat veel mensen benieuwd waren naar wat er met mijn arm was gebeurd. Ik bedacht me dat als er in dit land iets met je gebeurd, je misschien niet zo snel hulp krijgt en beter kunt worden.

Over de smalle treden verlieten we het huis en reden en klein stukje met de jeep naar de plaats waar we opstapten op een kleine vissersboot. Twee jongens namen Chili, Sissy en mij mee naar het drijvende dorpje. Dat was bijzonder. Het dorpje verplaatste elke week een stukje zodat ze nooit in het natte seizoen op de wilde golven met stormen terecht kwamen.

We gingen terug met de jeep en na een korte stop bij het Cambodjaanse marktje voor nog een paar extra broeken. We namen afscheid van Chili en sprongen in onze hotelkamer snel onder de douche. We waren helemaal bruin van top tot teen door het reizen met de jeep over de stoffige weggetjes. Je kon precies zien tot waar onze kleding had gezeten. Op de kamer de koffers ingepakt en weer lekker naar bed. Alweer de laatste nacht in dit mooie verblijf.

 

Dag 4, Battambang deel 1

Vandaag lieten we Siem Reap achter ons en na 3 uur rijden met de auto kwamen we aan in Battambang. De mensen van het resort waar we de komende dagen zouden verblijven waren zeer vriendelijk en behulpzaam. Ze vroegen meteen hoe de reis was en ook weer wat er met mijn arm was gebeurd. Weer kreeg ik veel beterschap toegewenst. Er werd aan ons uitgelegd hoe het programma van de komende dagen er uit ging zien en daarin mochten we zelf nog wat keuzes maken.
De vrouw die de uitleg had gegeven gaf me terwijl ze ons mee nam naar onze kamer een compliment over mijn tattoo. In Cambodja mogen vrouwen dat niet zei ze.

 

In de kamer stond een spray om muggen te verdelgen en die is goed gebruikt! Na er een paar te hebben gevangen gingen we lunchen. We zaten bij de bar naast het zwembad. Het vorige verblijf was wat moderner en iets luxer, maar ik vond ook dit weer een erg mooi hotel.

Er stond om half 4 een tuk tuk voor ons klaar en de man stelde zich aan ons voor maar eigenlijk wisten we beiden nog steeds niet zijn naam. Ook was het eerst niet duidelijk of we wel de goede tuk tuk hadden want verder zei hij niet zo veel. Toen we ineens stopten aan de zijkant van de weg dacht ik eerst dat er misschien iets aan de hand was. Voor mijn gevoel reden we al zo lang rechtdoor. Sissy had het zelfde gevoel en ze maakte de grap: “Nu worden we verkocht.” Maar de man begon in wat gebrekkig Engels iets te vertellen over de berg aan de overkant. Steeds beter konden we hem verstaan en het werd duidelijk dat hij ons daar ook ging rondleiden.

Toen we met de tuk tuk niet meer verder konden stond er een truck voor ons klaar. We mochten kiezen of we er in wilden zitten of achterop. Achterop natuurlijk! Een bordje onderweg gaf aan: Langzaam rijden. Dat gebeurde niet. We racete de berg op en binnen een paar minuten waren we al boven.

Boeddhisten geloven in karma. We zagen in standbeelden uitgebeeld wat er gebeurde met boosdoeners nadat ze in de hel waren beland. Het wezen met het boek waarin alles stond wat de mens in zijn of haar leven had gedaan zag alles dus je werd passend behandeld. Mannen die hanengevechten hadden georganiseerd kregen hanen hoofden en moesten tegen elkaar vechten. Ontrouwe vrouwen moesten een boom met doorns in klimmen. Een alcoholist mocht alleen maar drinken en niet meer eten. En zo waren er nog meerdere.

Het volgende dat we te zien kregen was de killing cave. Mensen die fouten hadden begaan werden hierin van de afgrond af naar beneden geduwd.

Na nog een stukje rijden met de truck zagen we twee tempels die precies naast elkaar waren gebouwd op het hoogste deel van de berg. Een voor het hindoeïsme en een voor het boeddhisme. Er waren heel veel aapjes daar boven en eentje pakte zelfs mijn drinken af.

Ik vind het leuk dat er hier zoveel dieren zijn die om ons heen leven die we in Nederland alleen in dierentuinen kunnen zien. Gisteren een groep buffels bij het water. Overal zijn grote vlinders en hagedissen. We hoorden een gekko en hier liepen we weer tussen de wilde apen. Zo gaaf!

De batcave leek me heel vet om te bezoeken, maar die viel me wel wat tegen. Uit een groot gat aan de zijkant van de berg vlogen ze naar buiten, het waren er 5.6 miljoen, maar ze vlogen erg hoog en je kon ze niet goed zien.

In het hotel hebben we nog even gezwommen in het zwembad. Voor mij was het meer een beetje dobberen en vooral lekker afkoelen. We waren niet meer de enige.

Lees voor Battambang deel 2 Cambodja in juni door Simone (deel 2)