Drie weken Zuid-Korea in april door Janine (week 2)

 

Dag 8 Jeju – Busan

Vandaag reizen we door naar Busan. Voordat we de auto kunnen inleveren moeten we eerst nog even tanken. Gelukkig is er een tankstation naast het verhuurbedrijf. Hier wordt de auto nog even gekeurd en stappen we op de shuttle bus naar het vliegveld. Het vliegveld van Jeju is niet groot en we lopen vrijwel meteen tegen de Korean Air incheckbalies aan. De vlucht verloopt voorspoedig en we landen op Gimhae airport binnen een uur. Ook hier loop je uit het vliegtuig vrijwel meteen naar de baggage claim. We kopen een kaartje voor de airport limousine bus en stoppen uit bij Lotte Department Store. Met de aanwijzingen van Kakaomap zijn we vlot bij onze volgende accommodatie. Het is wel even een downgrade vergeleken met het prachtige KAL Hotel in Jeju, maar in ieder geval is de locatie zeer centraal. We gaan een hapje eten bij een Japanse tent. Met de metro gaan we naar Nampo-dong. We bezoeken de Jagalchi market (een grote vismarkt), de Gukje Market en de Busan Tower. Onderweg naar de metro word ik afgeleid door de vele winkels die er zijn (er is namelijk een hele underground shopping mall met aantrekkelijke prijzen). We zijn een beetje aan de late kant bij de Jagalchi market, maar dat vinden we niet erg; we zijn niet zulke visliefhebbers. Wel is het een hele ervaring voor mijn vader om zoveel verschillende soorten vis te zien. Als we bij de Tower zijn aangekomen is het al aan het schemeren. Ook in de Busan Tower wordt na afloop trots vertelt hoelang de lift er over gedaan heeft: 45 seconden. Tegenwoordig is er in de Tower een zgn. Connecting Tower (een spel) waarbij er een verbinding wordt gemaakt met de Seoul Tower. Je krijgt een missie: samen met degene in Seoul moet je een bepaalde pose nadoen en wanneer je deze allebei correct uitvoert krijg je een 1+1 bier coupon. Goede tip voor bierliefhebbers.

Dag 9 Busan – Gyeongju – Busan

Vandaag gaan we een dagje naar het cherry blossom festival van Gyeongju. Ook in Gyeongju staan de cherry blossoms in volle bloei. Jane Tour (de Koreaanse agency) heeft vijf dagen een privéchauffeur voor ons geregeld. Wat een service! De chauffeur spreekt geen Engels, dus de communicatie gaat geheel via mij in het Koreaans. Bij aankomst in Gyeongju drinken we een kop koffie vlak naast het tumuli park dat gekenmerkt wordt door de vele hoge graftombes. Deze zijn tijdens de Shilla periode (668 – 935 n.C.) gebouwd voor de koningen en zijn gevuld met pracht en praal. Het traditionele Gyeongju is weer totaal anders dan de moderne havenstad Busan. Aan de overkant van de straat zien we een paar buitenlandse meiden rondlopen in hun hanbok en foto’s maken. En je raadt het al, ik wilde natuurlijk ook een hanbok aan. Naast het café zit een hanbok verhuurlocatie waar ik mijn hanbok uitkies. Ik voel me een beetje prinses in mijn hanbok en ik merk ook op dat er veel Koreanen met een schuin oog naar me kijken; anderen laten wat duidelijker merken dat ze het waarderen dat ik in traditionele kleding door de stad loop. ‘’Mooi, mooi!’’ krijg ik te horen van oudere Koreaanse dames. Later komen we een groepje Koreanen tegen die ook in een hanbok zijn gekleed. Ze stellen enthousiast voor om samen op de foto te gaan. Later wordt ook mijn vader op de foto gezet, die met zijn 2 meter ook een hele toeristische attractie is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna gaan we lunchen bij het Gyochon Hanok Village dat naast het tumuli park ligt. Het is een gezellige, traditionele buurt met leuke winkeltjes en zaakjes. We krijgen een badge die bijhoudt hoeveel ml bier je drinkt en hoeveel dit kost. Ik vind het weer een typisch Koreaans ding; snel en efficiënt willen zijn. Daarna rijden we door naar Bomun Lake. Wat een auto’s staan hier geparkeerd! Maar het meer is groot en we kunnen er prima lopen zonder dat andere mensen ons in de weg lopen. Ook bij het meer maak ik weer veel mooie plaatjes. Als we weer richting Busan gaan staan we eerst nog bijna drie kwartier vast bij het parkeerterrein – zo druk is het hier. De rest van de terugreis verloopt wel voorspoedig.

Dag 10 Busan                  

Vandaag wordt er 10 tot 20mm regen verwacht. Gelukkig valt het nog wat mee. De regen begint uiteindelijk pas rond 15:00 uur. Daardoor kunnen we overdag nog naar de Songdo Cable Car die op onze bucket list staat. Bij de Cable Car zijn twee rijen: de Air Cruise en de Crystal Cruise. Als je voor de Crystal cruise gaat kom je in een cabine waarbij de vloer transparant is voor een thrilling experience. Wij gaan voor de Air Cruise. Het uitzicht is, ondanks dat het bewolkt is, erg mooi. Zodra we de Cable Car uitstappen komen we bij het Songdo Sky Park. Er lopen meerdere routes bij het park. Tijdens onze wandeling worden we een paar keer begroet door Koreanen. Bij de derde verdieping van het Sky Park is een Observatory desk. Hier kun je Virtual Reality ervaren: terwijl je in een schommel zit voelt het alsof je over de stad zweeft. Na onze wandeling nemen we een kop koffie. In de rij voor de counter staat een Koreaans stel. De man zegt tegen zijn vrouw dat mijn vader wel heel erg lang is. Ik heb deze opmerking inmiddels al heel vaak gehoord. Dit keer zeg ik iets terug: ‘’ja, hij is lang he?’’. De man maakt meteen een paar buigingen. Dat hoefde nu ook weer niet van mij. Daarna zijn we van plan om naar het Aquarium te gaan omdat er regen verwacht wordt. Het Aquarium ligt aan het strand van Haeundae. Als we aan komen rond kwart voor 2 is het nog droog en lopen we even over het strand. Het is een heel ander strand dan bij ons, want het wordt gekenmerkt door skyscrapers op de achtergrond. Daarna gaan we eten: weer bier met kip. We besluiten dat we niet naar het Aquarium gaan. Als het later harder begint te regenen gaan we naar de karaoke, voor mijn vader is dat de eerste keer. De Coin Noraebang (ik noem het ‘’muntjeskaraoke’’) is totaal nieuw voor hem; je zit met z’n tweeën (of meer) in een afgezonderde ruimte – niet voor een heel publiek. Je kunt 100 en 500 won muntjes invoeren en krijgt dan een credit. Voor 500 won (40 cent) heb je twee liedjes. Daarna sleur ik mijn vader mee de 오락실 (play room) in. Hij is eerst niet zo enthousiast maar later zegt hij het toch leuk te vinden. Bij de Starbucks drink ik een cherry blossom latte, want je wordt al snel besmet met de cherry blossom fever in Korea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 11 Busan – Geoje – Tongyeong

We checken uit bij het hotel in Busan, want het is alweer tijd om verder te gaan naar Geoje en Tongyeong. Inmiddels zijn we ook alweer halverwege onze reis. Gelukkig is het vandaag weer stralend weer. Geoje was vroeger een geïsoleerd eiland maar heeft tegenwoordig een goede verbinding met het vasteland. Het is een rit van een kleine anderhalf uur. Eerst staat de Oedo Botania (op Oedo eiland) op het programma. Oedo was eind jaren ’60 een verlaten eiland maar werd in de jaren ’70 getransformeerd in een grote botanische tuin met meer dan 3000(!) soorten planten. Ik heb indrukwekkende foto’s gezien van de tuinen op internet die bijna mediterraans lijken. De ferry naar Oedo vertrekt vanaf de Gujora poort. Als we aankomen bij de poort moeten we ons ineens enorm haasten want de ferry staat al op het punt om te vertrekken. Bij de counter wordt ons gevraagd om een formulier in te vullen met onze namen en telefoonnummers en geboortedata. Het lijkt allemaal een beetje overdreven, maar ze controleren heel precies of alle passagiers weer terugkomen op de boot. Het aantal passagiers wordt ook twee keer geteld. We zijn de enige buitenlanders aan boord. Een van de bemanningsleden komt ons een briefje geven met de vertrektijd. We hebben 1,5 uur om het eiland te verkennen. Dat staat overigens vast; je kan niet een boot eerder of later nemen, zo flexibel zijn ze nog niet. Dat is wel wat jammer, want we hadden er ons ook langer kunnen vermaken met al het moois dat er is. Desalniettemin is dit eiland wel een must-go.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als we terug zijn op het vasteland rijden we door naar Windy Hill. Onderweg stoppen we bij Hakdong Beach. Het eigenaardige van dit strand is dat het uit stenen bestaat i.p.v. zand. De restaurantjes aan het strand zijn veelal vis. Vlak naast Windy Hill eten we 몽돌빵 (mongdol bread), een lokale snack. Het is echter eerder cake dan brood. De dame van mongdol bread vraagt me waar we vandaan komen. Ze denkt dat Nederland in de buurt van Rusland ligt. Ze heeft een behoorlijk luide stem; al vanaf verre afstand staat ze enthousiast te zwaaien en te roepen naar mensen. Voor de Koreanen is Windy Hill denk ik bijzonderder dan voor ons, maar ik kan wel inzien waarom het populair is. De molen ligt op een prachtige locatie aan zee. Als je de bergen op de achtergrond wegdenkt is het net alsof je in Nederland bent. Het is een mooi plekje. Als ik op kakaomap een route zoek naar Sinseondae Observatory komen we uit in een paar artistieke straatjes met muurschilderingen. Bij de Observatory hebben we een prachtig uitzicht over de eilanden en bergen. Het is de klim waard! Daarna bel ik onze chauffeur weer op en rijden we verder naar Tongyeong waar we vroeg in de avond aankomen. Hier verblijven we twee nachten.

Dag 12 Tongyeong

Vandaag gaan we Tongyeong verkennen. Ook vandaag is er regen voorspeld: 30 tot 80 mm. Uiteindelijk gaat het rond half 6 regenen. Daardoor hebben we voor die tijd eigenlijk alle highlights wel kunnen zien die we wilden bezoeken. Vandaag gaan we eerst een ritje maken met de kabelbaan waar spectaculaire uitzichten op ons liggen te wachten. In de rij voor ons staat een Koreaans-Amerikaans gezin. De oudere vrouw vraagt ons waar we vandaan komen. Ze is op pad met haar dochter, schoonzoon en kleindochter. Ze zijn erg belangstellend. Ik vertel over mijn werk, mijn studie en waarom ik zo geïnteresseerd ben in Korea. In de kabelbaan krijgen we ook een zgn. dosirak mee: een lunchbox. Het stelt niet heel veel voor, maar het is een aardig gebaar. Vanuit de kabelbaan lopen we naar het uitzichtspunt. Het wordt omringd door vele eilanden. Korea heeft er maar liefst 3000 en vele daarvan liggen voor de zuidkust. Op een heldere dag kun je vanaf de observatory het Japanse eiland Tsushima zien liggen. Een Koreaanse dame biedt aan om foto’s van ons te maken. Bij het uitzichtspunt is er ook een sky walk, deze bestaat uit glas!

 

 

 

 

 

 

 

 

Het observatory platform is niet het hoogste punt. Je kunt met de trap een nog stuk verder omhoog. Het punt bovenaan de trappen heet ook wel de Hansan Battle View Point; je hebt hier namelijk uitzicht op de zee waar de slag om Hansan (1592-1598) tussen Japan en Korea werd uitgevochten. Het valt me op dat er veel ouderen zijn en dat ze veel weten over Nederland. Ze noemen Schiphol, Eindhoven en Hiddink. In de kabelbaan zitten we met een stuk of 6 oudere Koreanen uit Jeollado (bij Jeonju). Ik moet me wat meer inspannen om ze te kunnen verstaan, want ze praten in hun dialect. Ze zijn erg geïnteresseerd in Nederland; ze vragen me hoelang het vliegen is, hoe duur een ticket is, hoeveel inwoners we hebben. Ze vertellen me dat ze dankbaar zijn dat ik Koreaans heb gestudeerd en leren me een paar woorden uit hun dialect. Na deze stroom aan complimenten rijden we door naar de haven. Hier bezoeken we het Turtle Ship van de admiraal Yi Sun Shin, de Koreaanse versie van de Nederlandse Michiel de Ruijter. Vanaf het Cultural Plaza aan de haven kun je lopen naar de Jungang Market, een vismarkt. Vlak naast de markt ligt Dongpirang Maeul. Dit stukje stad herinnert me aan Gamcheon Village in Busan. De wijk zit vol met gekleurde muurtekeningen. Alles is ‘’cutified’’, ook de cafeetjes. Het ligt wat hogerop dus vanuit de cafeetjes heb je mooi uitzicht over de haven en de stad. Een leuke plek om even een kop koffie te drinken. Wij gaan een rustig café binnen. Twee jongemannen in het café werken voor de lokale brandweer en vertellen me dat de mascotte van hun brandweer drie dagen geleden op een van de muren hier is geschilderd. Ze vragen me of ik het gezien heb. Ik antwoord ja, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee. Als we daarna verder gaan begint het al een beetje te motregenen, dus we rijden nog snel door naar het Yi Sun Shin park – hier wordt de admiraal geëerd. Onze chauffeur heeft twee regenjassen voor ons klaar liggen. Het park ligt aan een mooi plekje bij zee, maar het begint nu ook te waaien. We maken snel nog wat foto’s en gaan dan maar weer terug, want het weer slaat om. De Sea Tunnel is de laatste attractie. Hij is gebouwd in 1932 en ligt op slechts 400m van ons hotel. De hele geschiedenis van de tunnel wordt tentoongesteld, evenals een stukje geschiedenis van de stad. Aan de andere kant van de tunnel staat onze chauffeur ons alweer op te wachten. Hij zet ons af bij ons hotel. 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 13 Tongyeong – Suncheon

We rijden door naar Suncheon waar we drie nachten verblijven. Vandaag is de laatste dag met onze chauffeur. Vandaag staat de Suncheon Bay National Garden op de planning, misschien wel het beste te vergelijken met de Keukenhof. Wat feitjes: er zijn ongeveer 505 soorten bomen en 113 soorten bloemen. Tuinen wereldwijd zijn hier nagebouwd. Nog geen 10 minuten nadat we binnen zijn worden we aangesproken door drie middelbare scholieren die me in het Engels vragen of ze een interview met ons mogen doen. Het hele ‘’interview’’ bestaat uiteindelijk maar uit 1 vraag: wat vinden we van de Suncheon Bay National Garden? Ik heb er op dit moment nog weinig van gezien, maar ik antwoord dat het een mooie plek is die me doet denken aan onze eigen Keukenhof. Er zijn dan ook veel uiteenlopende tuinen – Engels, Japans, Thais, Nederlands. De Nederlandse tuin is erg geliefd onder de Koreanen en ik hoor dan ook twee vrouwen discussiëren wanneer ze naar Nederland gaan voor de tulpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel er op de parkeerplek meerdere bussen staan hebben we niet het idee dat er veel mensen in het park zijn – waarschijnlijk doordat het zo groot is. Ik denk dat we hier ons dan ook wel een hele dag hadden kunnen vermaken. Maar we hebben het tempo erin. Na onze lunch bezoeken we nog een paar tuinen en daarna gaan we door naar het ecologische park. Deze kun je ook bereiken vanaf de tuinen met een zgn. monorail (ook Sky Cube genoemd). Het is een afstand van ongeveer 6 kilometer. Het ecologische park is echt een stukje ongerept natuur waar het hele jaar door trekvogels aanwezig zijn om hun reserves aan te sterken. De route loopt door de rietvelden en langs het water naar het Yongsan uitzichtpunt. Hier heb je een schitterend uitzicht over de wadden en de hoge bergen. We willen het niet te laat maken voor onze chauffeur die nog terug moet reizen naar Busan, dus we arriveren niet al te laat in het Namu Guesthouse. Het guesthouse wordt gerund door een senioren echtpaar. Ze zijn reuzevriendelijk en enthousiast en mijn vader en ik zijn het er allebei over eens dat ze geknipt zijn voor dit werk. De kamer van het guesthouse is erg basic, maar het pension is ontzettend knus ingericht.

Dag 14 Suncheon – Gokseong – Suncheon

Het ontbijt bij het guesthouse is basic en er wordt van ons verwacht dat we zelf onze borden e.d. weer afwassen en opruimen. Als we ons ontbijt op hebben nemen we een taxi naar Suncheon station. Hier halen de auto op die we gereserveerd hebben. We rijden naar de Open Film Set in Suncheon, een klein ritje. De Open Film Set is een plek die bestaat uit drie locaties waar Koreaanse drama’s en films zijn opgenomen. De drie locaties representeren allemaal een verschillende tijdsperiode: de jaren ’50, ’60 en ’70. Wat de locaties allemaal met elkaar gemeen hebben is de armoedige uitstraling. Tegenwoordig dient de locatie niet meer als een opnamelocatie maar als een nostalgische plek waar herinneringen worden opgehaald. Waar we eerder veel senioren tegenkwamen tijdens onze reis worden we hier overspoeld door een groep jonge meiden van een middelbare scholier. De jonge generatie komt hier namelijk om het Korea te ervaren dat zij niet hebben gekend. Ze zijn ook reuze enthousiast wanneer ze ons zien en vragen of ze met me op de foto mogen. Weer krijgen we te horen hoelang we zijn. De scholieren zijn allemaal gekleed in schooluniformen uit de jaren 60 die daar ook te huur zijn. De drie districten zijn heel realistisch nagebouwd en het voelt dan ook alsof we terug zijn gegaan in de tijd. Vooral als je de torenhoge skyscrapers hebt gezien in Seoul voel je het contrast bij de zeer eenvoudige en kleine, lage huisjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna rijden we met de auto verder naar Gokseong. Dit ligt 55 kilometer ten noorden van Suncheon en is een uurtje rijden. We rijden deels over de snelweg en deels door het platteland. De route door het platteland gaat langs de Seomjin rivier. De hoge bergtoppen van berg Jiri zijn niet te missen. In Gokseong bezoeken we het Train Village. Zoals de naam al doet vermoeden worden er meerdere oude KTX-treinen tentoongesteld. Ook is hier het oude station van Gokseong met de oude stoomlocomotief te bewonderen. Het is mogelijk om een ritje van 10 te maken met de stoomlocomotief, maar wij gaan door naar Chimgok Station voor de Rail Bike langs de Seomjin Rivier. We krijgen nog enkele rijinstructies en dan zijn we klaar om te gaan. We zijn er ongeveer drie kwartier zoet mee. Vermoeiend is het echter niet, want het trapt licht. De shuttle bus zet ons weer af bij Chimgok Station.