Drie weken Zuid-Korea in april door Janine (week 1)

 

Dag 1 Amsterdam – Seoul

Vandaag is de grote dag waarop mijn vader en ik vertrokken naar Schiphol voor onze drieweekse trip naar Zuid-Korea. Het is mijn vader’s eerste reis buiten Europa. Het is mijn vijfde keer naar Zuid-Korea, maar dat vind ik niet erg; ik heb alleen maar zin om weer terug te gaan naar het land waar ik 7 maanden heb gewoond en gestudeerd en veel herinneringen heb.
Mijn vader is eerder op Schiphol dan ik terwijl hij helemaal uit Friesland moet komen en ik uit Den Haag. De rechtstreekse trein naar Schiphol die ik van plan was te nemen viel uit. Al met al doe ik er anderhalf uur over om op Schiphol te komen. Gelukkig had ik hier rekening mee gehouden.
Bij de gate voor onze rechtstreekse vlucht naar Seoul zijn we zwaar in de minderheid; we worden omringd door Koreanen. Het vliegtuig zit vol. Het is een lange vlucht waarop ik bijna niet slaap, maar bij de gedachte dat we naar Korea gaan maakt het me allemaal niet meer uit.

Dag 2 Seoul

Na een lange vlucht komen we om half 4 ’s middags lokale tijd aan op Incheon airport. We pinnen wat geld en ik haal de Wifi Router op die ik eerder online heb besteld. Met deze router hebben we 24/7 wifi. We krijgen ook een powerbank, reuzehandig. Mijn vader heeft zin in koffie, dus we nemen nog snel even een bakje. Vervolgens kopen we kaartjes voor de Airport Limousine Bus. Deze bus stopt heel dicht bij ons hotel. Het eerste wat meteen opvalt als we het vliegveld verlaten is de koude, snijdende wind. Die avond valt er natte sneeuw. Omdat we hier drie weken verblijven en de overgang van winter naar lente hier veel sneller gaat heb ik zowel een winter- als zomerjas mee. Later tijdens onze reis is het 23 graden.
We verblijven in het ENA Suite Hotel in Seoul. De ligging is perfect: in het hart van het centrum en vlak bij de metro. ’s Avonds eten we in de buurt chimaek (chicken + beer). Na een warme douche en een goede maaltijd voel ik me alweer een stuk beter.

Dag 3 Seoul

Ik heb geslapen als een blok. We hebben voor vandaag geen wekker gezet, maar ik had niet verwacht dat ik om 11 uur wakker zou worden. Blijkbaar had ik het nodig. De rest van de vakantie staan we eerder op.
Vandaag bezoeken we het Deoksugung Palace wat op loopafstand van ons hotel ligt. Het is nog frisjes, de maximumtemperatuur is 8 graden. Maar het is droog. Een moeder geeft haar zoontje van een jaar of 7 de opdracht om tegen mij in het Engels te vertellen dat we een reservering nodig hebben voor een bepaald gebouw, maar hij komt er niet uit en vraagt z’n moeder wat ‘’reservering’’ in het Engels is. Dit soort dingen gebeuren wel vaker; Koreanen zijn weliswaar teruggehouden maar velen willen graag een praatje met je maken of hun Engels met je oefenen. We maken de wisseling van de wacht mee, een heel spektakel. Naast het paleis ligt de Jeongdong Observatory, een hidden gem die ik tijdens een van mijn eerdere trips heb ontdekt. Op de 13e verdieping is een café met prachtig uitzicht over het traditionele paleis en op de achtergrond de hypermoderne skyscrapers en bergen.

 

 

 

 

 

 

 

 

We lopen langs de Deoksugung Stone-wall Road en eten bulgogi pizza bij een zaakje. Vervolgens lopen we via het Gwanghwamun Plaza naar de wijk Insadong. Dit is een gezellige wijk waar traditionele Koreaanse spullen verkocht worden, je lekker Koreaans kunt eten en waar alles in het Koreaanse alfabet is geschreven. Hier sla ik wat souvenirtjes in. Het is nog maar onze eerste dag hier, dus ik ben er wel vroeg mee, maar ze verkopen hier zulke leuke spulletjes dat ik de verleiding niet kan weerstaan. We sluiten de dag af met een bulgogi stoofpotje.

Dag 4 Seoul

Vandaag 11 graden en zon. We ontbijten in een zaakje in de buurt van het hotel en lopen naar de drukke wijk Myeongdong, een shoppersparadijs met vele cosmeticawinkels en streetfood. Het is weer een culture shock voor mijn vader. Mijn vader krijgt van de bankmedewerker te horen dat hij erg lang is (een opmerking die hij veel vaker zal gaan horen, maar gelukkig vindt hij dat niet erg). Ook bezoeken we de Myeongdong Cathedral. Vanaf Myeongdong lopen we door naar de Namsan Cable Car die ons bij de Namsan Tower brengt. Er lijkt een hele lange rij te staan voor de kabelbaan, maar schijn bedriegt. Ik kom erachter dat dit helemaal geen rij is voor de kabelbaan, maar voor de Chinese ambassade. Als we uit de kabelbaan stappen moeten we nog een kaartje voor de Tower kopen. We stappen in een lift die ons binnen 30 seconden naar de tower brengt. Dit wordt natuurlijk ook medegedeeld door de medewerker, want ze zijn er trots op. (Korea staat bekend om zijn ‘’bballi bballi’’ cultuur. ‘’Bballi bballi’’ betekent letterlijk snel, snel. Je kunt er niet om heen.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenin de Tower drinken we een kop koffie met een spectaculair uitzicht. Daarna gaan we snel terug naar Myeongdong om daar de metro te pakken naar Dongdaemun. Hier hebben we om half 5 afgesproken met Alain van Jane Tour, onze Koreaanse agency waar we mee samenwerken. We lopen langs de vele LED rozen (er zijn er maar liefst 25000) bij het Dongdaemun Design Plaza. Precies om half 5 worden we opgehaald. Het kantoor van Jane Tour zit in Hongdae. We worden enorm verwend: ik krijg twee tassen vol etenswaren en ze trakteren ons op een Koreaanse barbecue. Het is leuk om mee te maken met wie ik nu iedere dag contact heb. ’s Avonds bereiden we ons voor op onze vlucht naar Jeju eiland.

Dag 5 Seoul – Jeju

We hebben het tempo erin, want vandaag vliegen we alweer naar Jeju eiland. We rijden met de taxi naar Gimpo Airport, een kleine 40 minuten rijden vanaf hartje Seoul. Taxi’s zijn zeer betaalbaar in Korea, maar je moet wel de goede nemen. De oranje taxi’s zijn het goedkoopst. Onze vlucht is met T’way Air, een budgetmaatschappij, maar verder valt er niks op aan te merken. De beenruimte is weliswaar niet geweldig, maar dat ligt eerder aan onze lengte. Bij de KLM zat mijn vader, die 2 meter lang is, ook krapjes. Het is een stralend heldere dag. Op Jeju hebben we een auto gereserveerd. Een shuttle bus brengt ons naar het verhuurbedrijf waar onze auto klaar staat. We verblijven in de meest zuidelijke stad op Jeju: Seogwipo, in het KAL Hotel. Het hotel is prachtig! We hebben een kamer met uitzicht op zee. Voor het hotel ligt een grote tuin met een paviljoen. Het voelt aan als een fusie van Koreaans en mediterraans. In de namiddag rijden we door de stad met onze huurauto en ’s avonds eten we Italiaans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 6 Jeju (westkust)

Het weer op Jeju is een stuk warmer dan in Seoul. Met een aangename 17 graden en volop zon hebben we perfect weer. Het ontbijtbuffet in het KAL Hotel is zeer uitgebreid en lekker. Vanuit het restaurant hebben we uitzicht op het zwembad en de zee. Het voelt wederom bijna alsof we in Griekenland zijn.
Vandaag gaan we de westkust van het eiland verkennen. Eerst gaan we naar de Cheonjiyeon watervallen – dit zijn in feite drie watervallen. Bij de tweede waterval is er een grote witte brug; als je deze oversteekt kom je bij een paviljoen uit. We gooien meerdere muntjes in een fontein. We slagen er allebei niet in om het muntje op de juiste plek te gooien. Bij een oudere Koreaanse dame kopen we de zo bekende tangerine juice, superlekker en verfrissend!

 

 

 

 

 

 

 

 

We rijden door naar Sanbangsan wat niet ver van de watervallen ligt. We hebben bij de watervallen al veel trappen op en af gelopen dus slaan we de grottempel die hogerop ligt over, maar we bezoeken wel de tempels die lager liggen. Bij de ingang van Sanbangsan liggen meerdere cafes naast elkaar. We gaan bij de eerste naar binnen en ik heb een kort gesprekje met de eigenaresse. Ze complimenteert mijn Koreaans en vraagt me hoe ik het geleerd heb en of het niet moeilijk is. De dichtbijgelegen Yongmeori kust staat ook bekend als Dragon Coast vanwege de vorm van de rotsen – het lijkt sprekend op een draak). Hier zijn groepjes oudere Koreaanse dames bezig met zeevruchten. Als we het Sperwer schip bezoeken (het schip waarmee Hamel gestrand is aan de kust van Jeju) blijkt Hamel niet de enige bekende Nederlander te zijn op Jeju. Vlakbij het schip wordt een mini-kermis georganiseerd waar een standbeeld van Guus Hiddink te bewonderen is. We kijken onze ogen uit als we zien dat zoveel enthousiaste Koreanen met zijn standbeeld op de foto willen. We sluiten de dag af op het strand van Hyeopjae, een mooi strand met zeer helder turkooisblauw water en zwarte vulkanische stenen. Een aparte, maar kenmerkende combinatie van het vulkanische eiland. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7 Jeju (oostkust)

Vandaag gaan we de oostkust van Jeju verkennen. Tijdens het ontbijt probeer ik zwart brood – ik noem het ‘’lavabrood’’. Het smaakt lekker! Na het ontbijt genieten we nog even van het uitzicht dat we hebben vanuit onze hotelkamer. Onze Koreaanse buren een aantal kamers verderop zwaaien naar ons. Daarna wijst een dame naar de botanische tuin waar we uitzicht op hebben en roept ze “follow me”. Al gauw begrijp ik wat ze bedoelt: ze wil met me op de foto… vooruit dan maar. Daarna rijden we naar de Noksan Road. Deze weg staat ook in de lijst van 100 mooiste wegen in Korea. De weg is ongeveer 15 km lang en staat begin april vol met cherry blossoms en koolzaad. Aan de weg staat een karretje met koffie en toast en een kampeertafeltje met een paar stoeltjes. Terwijl we koffie drinken besluiten dat we ook wel een tosti kunnen nemen. Dit is niet zomaar een tosti. Het vult enorm! Ik maak nog een kort babbeltje in het Koreaans met de serveerster bij het kraampje. Na ons bezoek aan de Noksan road rijden we door naar het Folk Village in Jeju. De weg waarop we rijden is een country road en rijdt super relaxed. Het Folk Village is veel groter dan we hadden verwacht. De toegang is gratis. Ook bij het Folk Village staan de cherry blossoms vol in bloei. Ook hier zijn er af en toe een paar Koreanen die ons begroeten. Het Folk Village is groot, dus het is handig om een kaart mee te nemen. In het Folk Village krijg je een goede indruk van het leven van alledaagse mensen vroeger. De huisjes zijn megaklein en ik kan me niet voorstellen hoe zo’n kleine ruimte kan functioneren als huis. Er lopen ook Koreanen rond verkleed als Confucianisten; er is namelijk ook een oude Confucianistische school bij het Folk Village. Mijn vader en ik zijn het er allebei mee eens dat kleding vroeger eigenlijk veel mooier en eleganter was. Bij het Folk Village zijn veel stenen muren gebouwd, maar de stenen zitten niet vast aan elkaar. Als ik dan ook een klein beetje leun tegen de muur valt er een steen af. Stenen zijn erg representatief voor het vulkanische eiland Jeju; je ziet ze overal. Daarna rijden we door naar Seopjikoji aan de kust. Hier zijn een aantal fotogenieke plekjes met de Hallasan berg op de achtergrond. Ook zien we dat er hier een wedding shoot wordt gehouden (Jeju is een van de meest populaire bestemmingen voor bruiloften en huwelijksreizen). ’s Avonds eten we in Seogwipo stad de beroemde black pork, yum! Daarna is het alweer tijd om in te pakken, want we vliegen door naar Busan.