Hokkaido in augustus door Marco

 

Dag 1 Vertrek uit Amsterdam

Met de bus naar Schiphol en dan op zoek naar de incheckbalie. Incheckbalie 1a staat er op het bord. Dit blijkt een speciale hal te zijn, in het leven geroepen om de grote drukte op Schiphol te reguleren. Het heeft gewerkt, want ondanks dat de luchthaven er uitzag als Shinkjuku station tijdens de spits, verliep alles ordelijk en redelijk snel.

Het was een lange vlucht naar Sapporo de hoofdstad van Hokkaido. We hadden een overstap in Frankfurt en Tokyo. Beide keren was het rennen om het volgende vliegtuig te halen, maar het ging allemaal net goed.

Na het inchecken in het hotel gelijk aan de yakitori (Japanse saté) in het restaurantje op de hoek. Vergezeld met een glaasje sake. Gewoon omdat het kan. Heerlijk om weer terug in Japan te zijn. En zoals zo vaak is er in dit soort kleine gezellige yakitori restaurantjes altijd wel een Japanse buurman, die zonder enige kennis van Engels het wel leuk vindt een gesprekje aan te knopen en ons nog een veel lekkerdere sake aan te bieden. 

         

Dag 2 Sapporo

Onze eerste dag in Japan begint met een heldere blauwe hemel en 25 graden. Uitstekend om te beginnen met een wandeling door de stad.  Het centrum heeft enkele mooie winkelstraten, maar voor de eerste dag van de reis is nog te vroeg om souvenirs te kopen. Maar natuurlijk moesten we wel even Daiso (100 yen store) binnen wippen. Even langs de ochtend vismarkt met enorme krabbenpoten op ijs en dan via het park met zijn prachtige bloemenvelden naar de botanische tuin van Sapporo.

Gauw terug naar het park waar een groot bier festival gaande is. Jammer dat deze ’s avonds al om 9 uur is afgelopen. Dit verklaard wel waarom het hier ’s middags al zo druk was. Op het bierfestival, maar ook in de rest van Sapporo is te merken dat de groepen Chinese toeristen Hokkaido ondertussen ook ontdekt hebben.

Dag 3 Sapporo

Art museum en zoektocht naar oordruppels. Drogist, rode kruis, politiebureau, ziekenhuis, apotheek en uit eindelijk mega drogist. Om te vieren een biertje drinken in het Sapporo bier museum van het gelijknamige bier. De grootste brouwerij van Japan. ’s Avonds ontmoete wij een Japanse vriend, die ons meeneemt aar een grill restaurant waar wij lamsvlees te eten krijgen. Echt een lokaal gerecht uit Hokkaido.

Dag 4 Sapporo – Sounkyo onsen

De Toyota autohuur is tegenover ons hotel, dus we kunnen na het ontbijt gelijk op pad. In de ochtend bezoeken we een beeldentuin. Deze ligt “in the middle of nowhere”, maar is verrassend mooi voor even een stop tussendoor. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dol ben op stenen beelden.

Hierna bezoeken wij het hart van Hokkaido waar de vele bloemen velden te bewonderen zijn. Dit gebied staat bekend om zijn lavendel, maar er zijn veel meer soorten. Tot klaprozenvelden aan toe. Jammer genoeg was het een beetje begonnen te regenen, maar het lavendel softijsje maakte dat weer goed.

Daarna weer gauw door want we moeten vandaag een aardige afstand overbruggen en door alle stoplichten, kruisingen en bergen moet je in Hokkaido rekening houden met een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur. Keurig op tijd voor het diner komen we aan in het onsen plaatsje Sounkyo  bij de berg Kurodake San.

Dag 5 Sounkyo onsen

In de ryokan in Sounkyo onsen geen wifi c.q. internet en ook mijn telefoon had geen bereik. Een hele aparte ontspannen ervaring, die wij al zo’n 25 jaar niet meer hadden meegemaakt. Eindelijk weer eens weg van de wereld.

Vandaag gaan we de berg Kurodake op. Deze berg in het midden van Hokkaido is 1984 meter hoog.  Het eerste gedeelte wordt met de kabelbaan afgelegd tot een hoogte van 1300 meter. Vanaf hier kan je verder met de stoeltjeslift, maar wij besloten om te gaan lopen. Het pad is bestaat uit grote keien en is best steil, dus het werd behoorlijk klauteren.  Het was mooi wandel weer maar de berg zat wel in de wolken, dus geen uitzichtfoto’s, maar de natuur op de berg was wel heel mooi. Boven de 1520 meter heb je alpinisten uitrusting nodig, dus hier zijn we afgehaakt. Toch zijn we trots op ons zelf.

’s Avonds werden we verrast door een kort vuurwerk. In de zomer wordt er in Japan veel vuurwerk afgestoken. Enkel officieel vuurwerk, niet door particulieren.

Dag 6 Sounkyo onsen – Shiretoko

Vandaag naar Unesco erkend National park. We verwachten er veel van en zijn dan ook zo vroeg mogelijk op pad, want het is wel 4 uur rijden. De 5 meren van Shiretoko Goko zijn beroemd. Het eerste meer is vrij toegankelijk. De andere meren zijn enkel met een gids te bezoeken. Helaas zijn de wandelexcursies naar de andere 4 meren  voor vandaag geannuleerd, omdat er te veel beren in de buurt zijn.

Shiretoko is een schiereiland en de weg langs de rotsachtige kust is wel erg mooi om te rijden. Hier en daar een stop voor een waterval en weer door. Om bij onze ryokan te komen moeten we dwars over een bergpas naar de andere kant van het schiereiland. De ryokan heeft een buiten onsen voor je voeten, maar het water is zo heet dat ik mijn voeten er gauw uithaal om niet te verbranden. Wel lopen er hertjes rond het terrein.

Dag 7 Shiretoko

Vandaag hebben we pas echt een strak schema. Eerst moeten we weer terug over de bergpas, die nu in dikke wolken zit naar de haven voor een cruise langs de kust van Shiretoko hanto. Het eerste uur varen we langs indrukwekkende rotsen en grotten. Spectaculair en onverwacht zijn de 2 zee arenden die we spotten. Maar eigenlijk hebben we de cruise geboekt voor het 2e uur. Op zoek naar de wilde bruine beer. Het was teleurstellend toen de boot omkeerde om terug te varen en wij nog geen beer gezien hadden. Maar hoe blij waren we toen er opeens een hoop gegil op de boot te horen was en een kleine bruine beer langs de kust liep.

Weer aan land rijden we voor de 3e keer over de bergpas naar de andere kant van het schiereiland voor de volgende cruise. Deze keer gaan we op zoek naar walvissen. Vooraf krijgen we te horen dat er weinig kans is om deze keer walvissen te zien, maar in de ochtend zijn er wel potvissen gezien dus daar gaan we naar op zoek. De potvissen zijn ondertussen vertrokken maar tot onze verrassing stuiten we op een orka familie. Vader, moeder, tiener en baby. Wat is dit geweldig om te zien.

Op weg naar het hotel moeten we opeens in de remmen voor een vos die over wil steken. Wat een spectaculaire dag !

Dag 8 Nemuro

We gaan vandaag het volgende schiereiland ontdekken. Dit schiereiland bestaat uit rustige velden en is minder spectaculair. Wij kunnen wel een rust dag gebruiken, dus tuffen we rustig rond. Eerst langs het meest oostelijke stukje van Japan door naar een punt waar artistieke rotsformaties de grote golven breken. Aan het eind van de dag wandelen we nog een uurtje over een natuurpad om te ontspannen. Bij het diner wacht er weer een spectaculaire krabmaaltijd op ons.

Dag 9 Nemuro – Laka Akan – Kushiro

Door de weilanden met Hollandse koeien naar Lake Akan voor de volgende cruise. Wachtend voor vertrek lopen we door het toeristische dorpje waar enkele gebouwen van de Ainu (de originele bevolking van Hokkaido) te bezichtigen zijn.

De cruise over dit schitterende en grote meer  levert mooie plaatjes op maar het hoogtepunt van dit meer zit onderwater. Hier leven de Marimo. Grote groene mosbollen, die 9 jaar groeien voor ze uit elkaar barsten en op nieuw beginnen.

Hierna doorgereden naar de grote industriestad Kushiro, waar ons yakitori restaurant één van de weinige positieve plekken van de stad was.

Dag 10 Kushiro – Niseko

Vandaag is het rijden, rijden, rijden. We gaan in één keer weer terug naar het westen van Hokkaido. Naar de bergen ten zuiden van Sapporo. Tot onze schrik komen we er achter dat er op de tolweg geen pompstation te bekennen is en net voordat we echt helemaal droog staan aan de kant van de weg nemen we de afslag om in het plaatsje op zoek te gaan naar een benzinepomp. Gelukkig zijn in de stad diverse benzinepompen te vinden.

Na 400 km snelweg terug de bergen in en zowaar weer enkele vosjes langs de weg gezien. Blijkbaar is 5 uur ’s middags de best tijd om vosjes te spotten.

Dag 11 Niseko – Yotei San – Niseko

Yotei San wordt de 2e Fuji San genoemd, omdat hij er zo op lijkt. Het is net als Fuji San een stevige berg en een klim naar de top duurt dan ook 6 uur heen en 4 uur terug. Niet voor ons weggelegd, dus wij doen een wandeling tot het 4e station en terug. Een tocht van zo’n 3 uur.

’s Middags ontspannen we in het hotel. Het hotel heeft zowel een binnen- als een buitenonsen. De buitenonsen is gemengd, maar de dames dragen een speciaal gewaad (badjurk) in deze gemengde onsen.

Dag 12 Niseko – Hakodate

Hakodate is één van de meest toeristische plaatsen van Hokkaido, mede door de eeuwen oude geschiedenis, die deze stad heeft met de westerse wereld. Dit is op vele plaatsen in de stad terug te vinden met als hoogtepunt Goryokaku vesting. Als je vanaf de enorme toren naast de vesting naar beneden kijkt had het ook Naarden vesting kunnen zijn. Heel apart, dit hieraan te treffen.

’s Avonds wandelen we richting het centrum en het valt ons al op dat in deze stad zoveel dames in kimono lopen. In het centrum van Hakodate aangekomen belanden we midden in een festival. Een fijne verrassing en gelijk een goede verklaring voor al die kimono’s.

Het festival bestaat voornamelijk uit heel veel eetkraampjes en bier. Wij besluiten een inktvisrestaurant op te zoeken. De lokale specialiteit waarbij de inktvis met nog bewegende poten wordt geserveerd is niet aan ons besteed. Ik vind het meer dieren pesten dan dat ik er een noodzakelijk culinair nut in zie.

Gegrild is de pijlstaartinktvis wel welkom op mijn bord.

Ongerept Japan reis hakodate burcht

Dag 13 Hakodate

Hakodate staat bekend om zijn ijs en het is dan ook de allereerste keer dat wij bolletjes schepijs bij het ontbijtbuffet kunnen krijgen. De rest van het buffet was ook niets mis mee trouwens.

Bij de haven lopen we door de oude baksteenpakhuizen, die volledig uit souvenirwinkels en restaurants bestaan. Persoonlijk ben ik gauw uitgekeken in dit soort winkeltjes en was voor mij de jonglerende straatartiest het hoogtepunt.

Dat was onze laatste dag op Hokkaido.