Taiwan en Hong Kong in augustus door Marco

 

Dag 1 Amsterdam – Taipei

En dan staan we weer op Schiphol voor een nieuwe lange vliegreis. Gelukkig wel een rechtstreekse vlucht deze keer en met KLM, dus we hebben ondertiteling.

Dag 2 Aankomst Taipei

Na aankomst op de luchthaven van Taipei en transfer naar ons hotel in het centrum van Taipei is het inmiddels al weer halverwege de middag, dus besluiten we vandaag enkel uit te rusten om er morgen tegenaan te gaan. Wel gaan we ’s avonds nog even gezellig uit eten met onze vriend hier in Taipei, die ons op komt zoeken. Hij neemt ons mee naar één van de vele lokale restaurantjes. Wij worden er altijd erg blij van als wij de enige toeristen in een vol lokaal restaurant zijn.

Wel valt mij bij het binnenlopen van het restaurant een penetrante geur op en realiseer mij dat dit de “stinky tofu” moet zijn waar ik al zoveel van gehoord heb. Gelukkig hoeven we deze niet te eten, maar krijgen we wel voor de eerste keer in onze leven een stukje haai te eten.

Dag 3 Taipei

Na een uitgebreid ontbijt worden we opgehaald voor een dagexcursie naar het oude mijnenstadje Shifen en in de nabij gelegen waterval. Veel mijnen rond Taipei zijn in de loop der jaren gesloten, waardoor ook in dit plaatsje de bevolking zonder werk kwam te zitten. Toen heeft men bedacht dat je toeristen kunt aantrekken door dagelijks de toeristen een wens op grote lampionnen te laten schrijven en op te laten stijgen naar de hemel.

Dit wordt gedaan op de rails van de oude spoorlijn, omdat hier de meeste ruimte is. Wat wel als gevolg heeft dat soms de boel snel ontruimd moeten worden, omdat er een trein aankomt. Maar dat brengt juist wat leven in de brouwerij.

Rond de waterval is een leuk wandelpad door het bos. Lekker om even in de natuur te zijn, al is het wel serieus heet in de zon.

 

 

 

 

 

 

 

Taiwan en speciaal Taipei staat bekend om de vele avondmarkten, dus daar moeten we natuurlijk  naar toe. We zijn redelijk op tijd terug in Taipei en hebben nog tijd om eerst naar de Confucius tempel te gaan. Confucius was een Chinese filosoof, die enorm veel invloed heeft gehad in grote delen van Azië. Voor ons is het interessant dat de tempel een keer niet over boeddha gaat.

Terwijl we over de brug over de rivier lopen hebben we mooi uitzicht op het statige Grand hotel, die geheel in Chinese stijl gebouwd is en overal boven uitsteekt.

Het is echt te druk op de Shilin avondmarkt, de grootste avondmarkt van Taipei als wij arriveren en we schuifelen met de massa mee door de straatjes, maar kunnen nauwelijks bij een kraampje komen. Laat staan wat te eten scoren. We besluiten na een half uurtje de mart te ontvluchten en in één van de restaurantjes rond de markt te gaan eten. Natuurlijk verhonger je nooit in Azië.

Dag 4 Taipei

Vandaag vroeg op, want we hebben een plan.  We gaan deze ochtend de olifantsheuvel beklimmen. Deze ligt aan de rand van de stad en is met de metro te bereikbaar. Ook al zijn we vroeg, het is al lekker warm en door de steile klim naar boven zijn we door en door bezweet als we boven zijn, maar hebben wel een schitterend uitzicht op de 101 toren. Het icoon van de stad. Wij zijn er in een vorige reis al eens in en naar boven geweest, dus we slaan hem deze keer over, maar in het straatbeeld is hij niet te missen.

Trots en voldaan na weer afgedaald te zijn hebben we wel een lunch verdient om even bij te komen. Na de lunch gaan we naar de grootste dierentuin van Azië en ja … Ze hebben reuzenpanda’s. Nooit gedacht dat China en Taiwan ooit op zo’n goede voet hebben gestaan dat China zomaar reuzenpanda’s uit zouden lenen.

Dag 5 Taipei – Jiufen

Na het ontbijt wordt onze huurauto afgeleverd en gaan we Taipei verlaten. Altijd even wennen met een onbekende auto in een onbekende grote stad, maar zonder problemen komen we de stad uit. We rijden recht naar het noorden tot aan de kust. We hebben namelijk op internet ontdekt dat hier een Alpaca café is en dat kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Even snel met de Alpaca’s knuffelen en een sapje drinken en weer onderweg.

De navigatie wil ons over de snelweg naar Jiufen hebben, maar wij negeren deze structureel en rijden de hele noordelijke kustlijn af. Wat natuurlijk veel leuker is dan snelweg. Ook omdat je dan onderweg langs  Yehliu geopark komt, waar je zeker een stop moet maken. Door erosie van zee, wind en zand in de loop der eeuwen hebben de rotsen hier bijzondere vormen gekregen. Als je een beetje je best doet kan je er nog wel een paar zonder andere toeristen op de foto krijgen. Toen wij er waren scheen de zomerzon aan een blauwe hemel en dan is het wel erg heet in de zon. Dus ondanks dat het we het hier wel erg leuk vonden waren we ook weer blij een half uurtje later in de airco auto te zitten. De weg langs de kust is erg mooi. Wel uitkijken voor de vele flitspalen in Taiwan.

De weg eindigt met een kronkelpadje de bergen in tot het authentieke plaatsje Jiufen. De gebouwen zijn authentiek, alle toeristen, restaurantjes en souvenirwinkels natuurlijk niet. Toch is de sfeer wel gezellig in het plaatsje en het uitzicht over de zee is fantastisch. De homestay waar we verblijven is tegen de berg aangebouwd wat als gevolg heeft veel trappen in het gebouw, maar als voordeel heeft dat je op de 4de verdieping ook de homestay kan verlaten en je op de weg hoger op de berg uitkomt, zodat je niet meer de berg op hoeft te lopen. Wel jammer dat ’s avonds alles vroeg dicht gaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 6 Jiufen – Taroko Gorge

Als we Jiufen verlaten bezoeken we nog 2 Chinese tempels, die voor zo’n klein plaatsje verrassend groot en mooi zijn. De weg half langs de kust en half door de bergen is echt schitterend vandaag. En dan moet de beroemde Taroko Gorge nog komen. We logeren vandaag in het luxe Silk place hotel, omdat deze als enige midden in de kloof ligt. De weg door de kloof was af en toe behoorlijk krap met tegenliggers. Gelukkig hadden we een groot gedeelte van de route een grote bus voor ons, die de baan vrij maakte voor ons.

Tijdens de wandeling in de buurt van het hotel nog een aapje tegengekomen en daarna in het warme bubbelbad op het dak van het hotel met uitzicht op de kloof en de rivier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7 Taroko Gorge – Luye

Omdat we gistermiddag niet zo heel veel tijd hadden voor de kloof te ontdekken nemen we deze ochtend hier ook nog even de tijd voor. Er zijn verschillende parkeerplaatsen langs de weg en gedeeltes waar wandelroutes zijn uitgezet.

’s Middags dalen we af naar het zuiden en verblijven we in een groot hotel ver buiten de stad, maar deze overnachting is toch enkel bedoeld als tussenstop op weg naar Kenting.

Met het hotel is niets mis. Ze hebben een zwembad, hertjes en een heerlijk onsen bad op de kamer. Bij het uitgebreide buffet tijdens het diner vallen mij de blaadjes van een vetplantje op. Deze kun je blijkbaar ook eten. Ik leef nog dus ze zijn eetbaar. Er zit echter niet veel smaak aan.

Dag 8 Luye – Kenting

Aangekomen in het zuidelijkste puntje van Taiwan zien we de omgeving veranderen. Meer palmbomen, meer kustplaatsjes, meer vakantie uitstraling. Het is duidelijk te zien dat dit DE strandbestemming van Taiwan is. Ons resort heeft een rechtstreekse verbinding onder de weg door met het kleine strand aan de rand van Kenting. Verder op is het grote strand gedeelte.

 

 

 

 

 

 

 

 

’s Avonds is er avondmarkt. Het is er druk, maar de straat is breed genoeg en het is er gezellig. Voordat we een visrestaurant binnen lopen voor het diner kunnen we het niet laten om eerst een vers gegrilde pijlstaartinktvis aan een stokje en enkele blokjes gegrilde biefstuk op te peuzelen bij enkele van de vele kraampjes.

Dag 9 en 10 Kenting

Deze omgeving maakt ons een beetje lui en eigenlijk doen we niet zo veel. Af en toe eens de zee in duiken en dan weer eens het zwembad. In het zwembad is een badmuts wel verplicht.

Wat opvalt is hoe leuk Taiwanese families het vinden om tijdens hun vakantie met het hele gezin in hetzelfde t shirt te lopen. Je raakt elkaar in ieder geval niet zo snel kwijt.

Dag 11  Kenting – Kaohsiung – Fo Guang Shan

Oké weer tijd om wat te gaan doen. We verblijven vanavond in de pelgrim logies van de allergrootste tempel die ik ooit gezien heb. Maar onderweg maken wij eerst een stop in Kaohsiung bij de draken en tijger pagodas.

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben ongeveer 10 km gewandeld binnen het complex De Fo Guang Shan tempel bestaat uit 3 gedeeltes. De daadwerkelijke tempels inclusief boeddha-land, het academisch gedeelte inclusief bibliotheek en het Fo Guang Shan Boeddha museum met een tand van Boeddha.

De weg naar de grote gouden boeddha tussen de 8 enorme pagoda’s en Boeddha land met zijn honderden boeddha’s vind ik erg indrukwekkend. Wat ons vooral opvalt is hoe vriendelijk en enthousiast de monniken hier zijn. Dit heb ik in andere landen wel anders meegemaakt.

Als avondeten is er een vegetarische buffet waarbij er enkel een vrijwillige bijdrage voor het eten gevraagd wordt. Uiteraard is het vroeg donker en stil in het tempelcomplex, want morgenochtend is om 5 uur alweer het ochtendgebed.

Dag 12 Fo Guang Shan – Tainan

Deelname aan het ochtendgebed is niet verplicht, maar wij willen het zeker niet missen. Er zijn enkel zes toeristen samen met honderden monniken. Bij binnenkomst wordt gevraagd waar wij vandaan komen. Netherlands, Holland en Amsterdam gaven enkel vragende blikken. Niemand had enig idee tot een monnik een boekje opendoet en de Chinese tempel op de Zeedijk (Amsterdam) aanwijst. Deze kennen ze wel.

Omdat wij als één van de weinigen met het ochtendgebed mee hebben gedaan worden wij uitgenodigd om aan het stilte ontbijt samen met de monniken deel te nemen in plaats van het normale ontbijt in het gasten verblijf. Wat een eer en wat was dit bijzonder. En zoals de naam stilte ontbijt al een beetje verraad werd er door niemand in de hele grote zaal een woord gesproken.

In Tainan zijn nog de overblijfselen van het Nederlandse VOC fort Zeelandia en Fort Provintia te zien. Die Hollanders zijn echt wel over de hele wereld geweest. Je komt ze overal weer tegen. Er zijn nog wel enkele bezienswaardigheden, maar voor ons is één nachtje Tainan wel genoeg.

Dag 13 Tainan – Sun Moon Lake

We hadden natuurlijk over de snelweg in een paar uur naar Sun Moon Lake kunnen rijden, maar wat is daar nou leuk aan? Ik probeer altijd zo veel mogelijk snelwegen te vermijden, dus bedenk ik om richting het schitterende natuurpark met enorme bomen Alishan te rijden. Het is tenslotte een mooi weer deze ochtend dus kunnen we hier een korte stop maken voor een wandeling.

Eenmaal de snelweg af en op de urenlange kronkelweg de berg op komt de regen met bakken naar beneden en houdt het ook niet meer op en besluiten we bij de poort van Alishan toch maar door te rijden naar Sun Moon Lake. Als het in Taiwan regent, dan regent het ook. Zelfs de 10 meter van de auto naar de ingang van het hotel zorgde dat we doorweekt bij de receptie aankwamen.

De vis die beroemd is in dit meer heeft de meest irritante graten van alle vissen. Ragfijn, met meerdere haakjes per graat. We waren er dan ook snel klaar mee. Genoeg andere lekkere dingen te eten in Taiwan.

Dag 14 Sun Moon Lake

Gelukkig is het droog en gaan we natuurlijk een boottocht op het meer maken, naar het eiland in het midden van het meer. Alle Chinese/Taiwanese toeristen stoppen gelijk bij de tempel op het eiland, maar wij lopen het trekking pad de berg op.

Rond een groot gedeelte van het meer is een mooi fietspad aangelegd, maar ook zijn er een tiental wandelroutes. Wij gaan een stuk wandelen. De natuur in Taiwan is puur en schitterend. Onderweg vlucht een apenkolonie weg, zien we een slang en natuurlijk schildpadden in het meer. Ook is er een vlindertuin. De dreigende lucht laat ons besluiten terug te gaan naar het hotel. We komen net twee minuten te laat bij het hotel aan. Maar ach als het lekker warm is, is het niet zo heel erg nat te regenen en de dag is toch al ten einde.

Dag 15 Sun Moon Lake – Taipei

Voordat we terug naar de grote stad gaan maken we een kleine omweg via lion’s head mountain om nogmaals wat lui zweet kwijt te raken op een wandelroute met erg veel treden de berg op en via de andere keer weer naar beneden.

Terug in Taipei bezoeken we de bloemenmarkt met aansluitend de antiekmarkt. Ook al doen we dit pas op onze laatste dag in Taiwan toch is het echt een must. De markt is onder een verhoogde snelweg en is enorm lang.

Onze laatste avond in Taiwan vieren we met een krab maaltijd.

Dag 17 Taipei – Hong Kong

Het is een korte vlucht van Taiwan naar Hong Kong, maar met transfers en wachten ben je toch gauw de hele dag kwijt. In Hong Kong is een snelle treinverbinding tussen de luchthaven en de stad. Ons hotel is niet op Hong Kong eiland maar aan de overkant op Kowloon, omdat hier de beroemde avondmarkt is.

 

 

 

 

 

 

 

 

In een lokaal restaurantje merken we gelijk het verschil tussen de Taiwanese bevolking en de Hong Kong chinezen. De manier waarop je hier benaderd wordt is toch wel anders dan de vriendelijke beleefde servicegerichte Taiwanezen. Op zich worden we goed geholpen, het gaat enkel allemaal een stuk lomper. Echt chinees zeg maar.

Dag 18 Hong Kong

Ikzelf ben al enkele keren in Hong Kong geweest mijn vrouw nog niet, dus ik werp mij op als reisleider. We lopen de lange Nathan road af naar de punt van Kowloon waar we de beroemde ferry nemen naar Hong Kong eiland. Vanaf de ferry heb je goed zicht op de beide skylines aan beide kanten van het water.

Aan de overkant is een netwerk van verhoogde overdekte wandelpaden. Het is vandaag zondag en dat betekent dat al deze gangen vol zit met honderden, misschien wel duizenden Indonesische kindermeisjes aan het relaxen en picknicken. Zij werken in Hong Kong en hebben op zondag een dagje vrij.

Wij lopen tussen de vele luxe winkelcentra naar de langste roltrap ter wereld. Deze is 800 meter lang en brengt ons een stuk de berg op. Boven lopen we naar een park met een gratis dierentuintje. Ondertussen zijn we wel serieus over verhit en hebben we recht op een ijsje. Terug naar de ferry gewandeld hebben we wel genoeg kilometers gemaakt voor vandaag en gaan we voor een peperduur biertje maar wel met uitzicht. Namelijk op het balkon van de sky bar van The Ritz Carlton hotel op de 118de verdieping.

Nog een grappig detail in de hal van deze enorme toren is een indoor schaatsbaan. Erg surrealistisch als je bedenkt  dat het buiten tegen de 40 graden is.

Dag 19 Hong Kong

Vandaag is de dag van de markten. We beginnen iets verder weg van het centrum waar de vogeltjes markt naast de bloemenmarkt ligt. Buiten allerlei soorten vogeltjes kun je hier ook zakken vol krekels kopen als voer voor de vogels.

Via de Ladies markt waar voornamelijk kleding te koop is lopen we naar de Jade markt en de goudvismarkt. De namen spreken voor zich neem ik aan.

Zoals elke avond gaan we in de buurt van de avond markt op zoek naar een leuk restaurantje en natuurlijk kopen we weer wat prularia op de avond markt. Waar voornamelijk souvenirs, t shirts en tasjes te krijgen zijn.

Dag 20 Hong Kong

Onze laatste dag is het jammer genoeg niet zo mooi weer en besluiten we naar het scheepvaartmuseum te gaan. Best een mooi museum en ook hier komen we de VOC weer tegen.

’s Avonds natuurlijk nog wel even de verlichte skyline in het donker bewonderen en dan zit deze schitterende reis er op.

Dag 21 Hong Kong – Amsterdam