Vietnam in oktober door Sissy

 

Dag 1 Vertrek vanuit Amsterdam

Vandaag is het zover, ik ga voor het eerst helemaal in mijn uppie op reis naar Vietnam! Gelukkig heb ik al vaak gevlogen en is Schiphol mij niet helemaal onbekend. Toch is het wel anders in je eentje op reis.

Dag 2 Aankomst Hanoi 

Eindelijk aangekomen in Hanoi, het is alweer 5 voor 8 ‘s avonds. Tijdens de vlucht zat ik gezellig naast een ander meisje uit Duitsland die ook alleen naar Vietnam reisde, wat toevallig! Het was dus toch niet zo’n stille vlucht als ik verwachtte. Bij aankomst merkte ik dat er blijkbaar nog een ander toestel geland was. Na anderhalf uur in de rij voor het visum, kon ik eindelijk mijn koffer ophalen. Tijdens het wachten op mijn visum kwam ik in gesprek met een jongen uit Spanje, ook hij reisde alleen. Er zijn toch heel wat mensen die in hun eentje naar Vietnam komen.

Eindelijk buiten stond de ITS medewerkster al op mij te wachten en werd ik naar het hotel gebracht. Tijdens de rit kreeg ik nog een korte briefing over de reis en bij het hotel werd er voor mij ingecheckt.

Ik ben nog even naar buiten te gaan om een drankje te doen met de jongen die ik had leren kennen op de luchthaven. Na een gezellig avondje ben ik snel terug naar mijn hotel gegaan. Er staat een drukke dag op de planning.

Dag 3 Hanoi 

Na een rustige nacht werd ik in de ochtend opgehaald rond 8 uur voor een city tour. We zijn als eerst naar het Ho Chi Minh Mausoleum gegaan, het was vroeg, dus gelukkig ook nog erg rustig. Toen we naar de Ho Chi Minh House en de One Pillar Pagoda gingen, werd het al drukker. Er zijn erg veel Chinese en ook veel Vietnamese toeristen. Het was een druk programma. De Temple of Literature, Tran Quoc Pagode, West Lake, Ngoc Son Tempel, Hoan Kiem Lake zijn erg leuk en interessant, maar wel iets teveel om ze allemaal in één ochtend te doen.

In de middag ben ik nog even bij ITS op kantoor geweest om kennis te maken met iedereen.

In de avond ging ik naar de Water Puppet Show. Volgens de agent slapen veel mensen tijdens de show na een lange dag. Het is leuk om te zien, maar ik snap wat de agent bedoelde; in een donkere ruimte met wat muziek na een lange dag, daar vallen mijn ogen wel een beetje van dicht. Na de voorstelling zijn wij gaan eten bij Quan An Ngon Restaurant. Het is een populair en druk restaurantje met authentieke Vietnamese gerechten, lekker!

Dag 4 Hanoi – Ninh Binh        

Ook vandaag stond de gids weer om 8 uur weer voor de deur. Voor vandaag staat Ninh Binh op het programma. De rit duurde ongeveer 3 uur. Ik heb als eerst Van Long bezocht. Het was zó mooi! In een houten bootje vaar je langs de rotsen en door grotten. Geen toerist gezien, zo’n boottocht is erg rustgevend. Volgens de gids is hier ook de film ‘’Kong’’ opgenomen, deze film had ik nog niet gezien, maar ga ik nu zeker doen. Tijdens de tocht kwamen wij nog een koppel tegen die bruidsfoto’s aan het maken waren.

Vervolgens ben ik naar Tam Coc gegaan voor nog een boottocht van anderhalf uur. In tegenstelling was het hier erg toeristisch, veel bootjes voeren achter elkaar en aan het eind van de route, waar je weer omkeerde, waren veel Vietnamese verkopers met hun waren.

Na de boottochten ben ik afgezet bij het Legend hotel om op te frissen, want vanavond neem ik de nachttrein naar Hue. Ik werd door het personeel van het hotel afgezet bij het treinstation, hij hielp mij ook de juiste coupé vinden. Mijn (gedeelde) kamer was erg donker, iedereen sliep al. Dus ik ben ook snel mijn bedje ingekropen en na een filmpje ben ik ook maar gaan slapen.

Dag 5 Hue     

Het was een lange nacht. Ik zou om 9 uur in Hue aankomen, maar na hevige regenval was de trein vertraagd, geen idee hoe laat ik nu zou aankomen. Bij het wakker worden hoorde ik mijn kamergenoot over de telefoon met haar gids praten. Hé, dat versta ik! Het was een Nederlands meisje die ook weer alleen reisde. Door de regenval was een deel van het spoor overstroomd waardoor we een tijd stil hadden gestaan of langzaam hadden gereden. In de trein waren geen elektrische schermen met reisinformatie, dus het was gewoon afwachten. Na een vertraging van ongeveer 5 uur, kwam ik om 14:00 uur eindelijk aan in Hue. Gelukkig was mijn gids ervan op de hoogte en stond hij op mij te wachten. Door de vertraging was de planning een beetje in het water gevallen (haha).

Hoe dan ook heb ik alles nog kunnen doen wat op de planning stond. Met een boottocht over de Parfumrivier was ik naar de Thien Mu Pagode geweest. De boottocht was niet heel speciaal, maar het was fijn om even frisse lucht te hebben. Vervolgens waren wij naar de Citadel en de Verboden Stad gegaan, het was erg indrukwekkend. De drukte viel mij erg mee, ook hier waren er veel Vietnamese toeristen.

Een halfuur voordat de Tu Duc tombe dicht ging, waren wij er nog snel naartoe gereden om het te bezoeken. Omdat het al voor sluitingstijd was, was er bijna niemand meer. Wat een rust en wat mooi. Helaas moesten we na een kwartiertje er alweer uit. Maar gelukkig kan je alles snel zien in je eentje.

Dag 6 Hue – Hoi An

Na het ontbijt zijn wij via de Hai Van Pas naar Hoi An gereden. Het is een prachtige route, zeker een aanrader. De gids vertelde dat toch veel mensen door de tunnel naar Hoi willen in plaats van via de pas, omdat dat veel sneller is. Dat mag wel zo zijn, maar wat missen die mensen dan veel! Helemaal aan de top stopte wij even om wat koffie te drinken en om wat foto’s te maken. Vervolgens reden we door en bezochten we nog het Cham museum.

Aangekomen in Hoi An ging ik met de gids het oude centrum van Hoi An. Het was hier erg sfeervol en gezellig. De rest van de middag had ik vrij en kon ik mij eigen ding doen. Ik ben hier nog even wat gaan eten, maar daarna ben ik teruggegaan naar het hotel. Ik wilde eigenlijk nog in de avond terug naar het centrum, maar het regende zo hard! Dat ik maar binnen ben gebleven. Morgen moet ik extra vroeg mijn bed uit op weg naar de volgende bestemming.

Dag 7 Whale Island resort

Om 6 uur ’s ochtends stond de chauffeur al op mij te wachten. Omdat dit te vroeg was voor een ontbijt in het hotel, kreeg ik een ontbijtpakketje van ze mee die ik onderweg kon eten. Vandaag vlieg ik naar Nha Trang. De vlucht ging vlekkeloos, maar bij aankomst was mijn chauffeur helaas te laat en moest ik zo’n 20 minuten wachten. Hij zou mij naar de speedboot brengen die mij naar het Whale Island resort zou brengen, echter gaat deze om de 2 uur, dus had de chauffeur ook erg veel haast.

Aangekomen bij de pier was de boot er gelukkig nog. Na een kwartiertje met de boot was ik eindelijk op het resort. Dit was een heel klein resort met een heel klein strandje. Ik sliep in een houten hutje aan het strand. Het was een leuke belevenis, maar je moet er wel op ingesteld zijn. Op het eiland is er verder niks en er was verder ook niemand, ik was de enige die hier verbleef.  Alleen bij de receptie had je internet, dus lekker luieren in je hutje kon ook niet echt. Gelukkig had ik mijn tablet mee met wat films.

Dag 8 Whale Island resort

Het was een zware nacht. Er waren zoveel muggen dat de klamboe geen nut had. Ik heb heel de nacht niet geslapen en alleen muggen lopen doodslaan. Wat ga ik vandaag doen? Er zijn een aantal korte wandelroutes op het eiland aangegeven. Een aantal van de routes zouden leiden tot een mooi uitzichtpunt. Ik heb er een aantal geprobeerd, maar het uitzicht was jammer genoeg ver te zoeken.

Ik kan niet wachten tot ik van dit eiland ben, dit is niks voor mij helaas.

Dag 9 Saigon

Vandaag staat de eerste boot om half 6 klaar om te vertrekken. Om 10 uur gaat mijn vlucht van een uurtje naar Saigon. Saigon is heel anders dan alle andere plekken in Vietnam. Het is een stuk moderner. Wat een contrast ten opzichte van het Whale Island resort. Op de luchthaven van Saigon stond de laatste gids van deze reis alweer op mij te wachten, wat fijn dat ze op tijd is. We gingen direct door naar de Cu Chi Tunnels. Wat was dit indrukwekkend, het was fijn dat ik een gids had die mij alles vertelde over de tunnels en de Vietcong oorlog.

Na de tunnels ben ik teruggegaan naar het hotel om uit te rusten. Het hotel was helemaal nieuw en nog eigenlijk niet open voor gasten, ze waren nog aan het verbouwen. Daardoor viel de elektriciteit van mij kamer opeens uit. Gelukkig kreeg ik een andere kamer aangeboden.

In de avond heb ik nog een dinercruise gemaakt over de rivier. Dit was erg leuk en mooi, jammer dat ik alleen was. Het lopend buffet was ook erg lekker.

Dag 10 Saigon 

Na het ontbijt werd ik opgehaald voor een excursie naar de Mekong Delta. In Ben Tre zijn we weer eens op de boot gestapt. Na een bijzondere lunch zijn we omgeving gaan verkennen. Normaal gesproken fietsen reizigers hier een stukje, maar voor mij hebben ze een ritje achter de scooter gepland. Dat was maar goed ook, want ook hier viel een fikse regenbui. Aan het eind van de middag werd ik weer naar het hotel gebracht om in te pakken. In de avond vertrok mijn vlucht terug naar huis.

Wat een reis en wat een land. Ondanks de hevige regenbuien, was dit een fantastische reis. Ik ga zeker nog een keer terug! 

Dag 11 Aankomst Nederland