Vietnam in september door Marco

Dag 1 Amsterdam – Hanoi

Na een lange KLM vlucht met een overstap in Bangkok arriveer ik in de hoofdstad van Vietnam Hanoi. Het is al in de loop van de middag dus ik ben blij dat ik gelijk kan inchecken in het hotel in het oude gedeelte van de stad. Na een lekkere douche en een uurtje rust ga ik het oude centrum van Hanoi verkennen met het naast liggende centrale meer van Hanoi.

Het is vakantie dus trakteer mijzelf op een Mogjito op het terras bij het enige huis (eigenlijk restaurant) dat aan het meer grenst. Daarna ga ik met een goede vriend, die hier in Vietnam woont aan de overkant van het meer eten. Heerlijk om weer eens op echt Vietnamese eten (niet alleen Vietnamese loempia’s maar wel veel) getrakteerd te worden.

Vietnam kookles Vietnam homestay kookles

Dag 2 Hanoi

Op vandaag had ik mij echt verheugd. We zouden naar Halong Bay aan de noord oost kust van Vietnam vertrekken voor een cruise en een prachtige rondvlucht met watervliegtuig over Halong Bay. Echter de weergoden werken niet mee en de cruise wordt geannuleerd.

Gelukkig heeft de lokale Vietnamese agent, die goed voor ons zorgt een alternatief programma voor ons . We gaan naar een rural dorpje net buiten Hanoi waar we gastvrij werden opgevangen en er een leuk programma op ons wachtten.

Wij begonnen met een pittige fietstocht van 2 uur (maar echt de moeite waard) door het echte Vietnam. Wel uitkijken voor het grind op de weg. Door de rijstvelden, langs een lokale Vietnamese markt en natuurlijk langs een pagoda.

Daarna kregen we een kookcursus en waar we eerst leerden hoe we een tomaat in een roos moesten veranderen en komkommer decoreren.  Daarna maakte we verschillende Vietnamese loempia vormen. In rijstvellen en eetbare bladeren.

Vietnam Halong Bay vanuit de lucht Vietnam Halong Bay watervliegtuig

Dag 3 Hanoi

In mijn geval moest ik vandaag werken. Gewoon een dagje op kantoor in Hanoi Vietnam. Ik zal de details van het werk besparen maar wat mij opviel is dat de Vietnamese dames het fruit eerder ophadden dan de chocolade en tijdens lunch iedereen lag te slapen. Waarbij sommige een kussen mee naar kantoor hadden genomen.

’s Avonds staat mijn favoriete Vietnamese gerecht op tafel, grilled fisch. Er zijn 2 beroemde restaurants, die gespecialiseerd zijn in dit gerecht. Op tafel in een soort koekenpan wordt witvis met groenten gebakken, die je samen met een sterk ruikende vissaus op eet. Vooral voor de vissaus mag je me ’s nachts wakker maken. Houdt er wel rekening mee dat het geen handig gerecht is als je nog een romantische date of zakelijke bespreking die avond hebt. Beetje hetzelfde als te veel knoflook eten bij ons.

Dag 4 Hanoi – Halong Bay

De storm is gaan liggen en gelukkig kunnen we alsnog naar Halong Bay. Waar wij een splinter nieuwe cruise boot kiezen die naar het zuidelijke (onbekende) gedeelte van Phu Quoce gaat. De overheid verdringt de oude kleinere jonks, omdat de grotere schepen de kwaliteit aan boord beter kunnen garanderen. Wel jammer want hierdoor verliest het een deel van zijn charme, maar men wil klachten van toeristen voorkomen om de naam van Halong Bay niet te schaden.

Op alle boten zijn dezelfde activiteiten om je niet te vervelen. Kookles, yoga, kajak en ’s nachts inktvis vissen. Blijkbaar is elkaar kopiëren eenvoudiger dan zelf iets verzinnen.

Dag 5 Halong Bay – Hanoi

Nu dan toch eindelijk de rondvlucht boven Halong Bay. Een speedbootje komt ons na het ontbijt van de boot af plukken, zodat wij op tijd in de haven van Halong Bay zijn voor de rondvlucht. Er passen zo’n 10 personen in het watervliegtuigje en wij krijgen gezelschap van een gezellige groep Britten. Als we instappen staat het vliegtuig nog op het land maar daarna rijdt hij een helling af het water in vanwaar hij opstijgt. Ik heb al in heel wat vliegtuigen gezeten, maar dit is toch wel weer een bijzondere ervaring. Het valt mij op hoeveel moeite het watervliegtuig heeft om los te komen van het water. Ook even goed opletten of je niet een boot tegenkomt voordat je in de lucht bent.

Het is mooi weer en het uitzicht is fantastisch. De vlucht duurt 20 minuten en dat lijkt kort maar voor zo’n rondvlucht is het precies genoeg. Het landen op het water gaat juist weer veel soepeler en zachter dan op het land. We varen terug en even laten staat iedereen vol andrealine weer met beide benen op de grond.

Na dit avontuur rijden we weer terug naar Hanoi. Sinds kort is de nieuwe snelweg tussen Hanoi en Halong Bay klaar. Hierdoor is de reis de helft korter, maar bij zo’n moderne saaie snelweg mis ik toch wel gelijk de charme van reizen door Azië waar altijd van alles op en rond de weg gebeurd.

 Vietnam Can Tho drijvende markt

Dag 6 Hanoi – Can Tho

Can Tho ligt midden in de Mekong Delta in Zuid Vietnam en is de laatste jaren enorm uitgedijd. Wat zoals bij veel steden in Vietnam de verkeersdoorstroom niet ten goede komt. We overnachten in een homestay net buiten de stad. In Vietnam wordt homestay vaak gebruikt voor een lokaal traditionele sfeer uitstralend guesthouse in plaats van daadwerkelijk een kamertje bij privé mensen thuis. Zeer charmant, mooie tuin en lieve mensen maar wel afgelegen. Dit werd helemaal duidelijk toen we 1,5 uur in de taxi zaten om een flesje wijn te halen. We hebben er voor de zekerheid maar vast 2 gehaald.

Dag 7 Can Tho

Als je in Can Tho bent moet je natuurlijk ’s ochtends naar de drijvende markt. Ook al is deze niet meer wat het geweest was het is toch nog wel leuk om tussendoor te varen. Samen met een bezoek aan een rijstnoedels fabriek en een cacaoplantage is dit een redelijk standaard toertje waarbij we veel mede toeristen tegen komen.

Veel leuker wordt het ’s middags wanneer we opgehaald worden door een lokale gids en achter op de brommer het echte platteland met zijn kleine weggetjes, brugjes en dorpjes gaan verkennen.

Ook al heb ik een motorrijbewijs, toch was ik blij dat ik niet zelf hoefde te rijden tijdens deze toer.

Onderweg stoppen we bij een echtpaar die al 40 jaar op traditionele wijze messen smeden en gaan wij bij een lokaal huis een bananencake maken. Het grote verschil met vanochtend is dat wij geen enkele andere toerist en/of souvenirwinkel tegen zijn gekomen. Het was echt een leuke toer.

Omdat de homestay toch wel afgelegen ligt hebben we besloten om het er van te nemen en een nacht in het Can Tho Victoria hotel te overnachten. Wat maar een paar minuten lopen van het centrum van Can Tho aan de andere kant van de rivier ligt. En ze hebben een zwembad, wat natuurlijk ook mooi meegenomen is.

Vietnam Phu Quoc zwembad Vietnam Phu Quoc zwembad

Dag 8 Can Tho – Phu Quoc

Met een korte vlucht naar Phu Quoc, hét vakantie eiland van Vietnam. In een razend tempo schieten hier de resorts uit de grond voor het ultieme zon, zee, strand gevoel. Wij doen vandaag ook rustig aan met een biertje aan het zwembad. Ze hebben ook frietjes. ?

Dag 9 Phu Quoc

Een middagje ontspannen is wel erg lekker maar dagenlang op het strand liggen is niet aan mij besteed, dus hebben we vandaag een vol programma om ook een andere kant van dit vakantieparadijs te zien.

Vroeg opgestaan voor een wandeling door het bos. Het midden en noorden van Phu Quoc bestaat nog uit een natuurpark. Al was het een uurtje rijden, de wandeling was wel een ontspannen begin van de dag. Gelukkig is de temperatuur nog goed te doen zo ’s ochtends vroeg. Na de wandeling staat er een lokale gids voor ons klaar om ons het eiland te laten zien.

We beginnen bij een peperplantage. Phu Quoc staat samen met Cam Pot in Cambodja bekend om hun uitstekende kwaliteit pepers. In mijn enthousiasme enkele potjes gekocht waarvan ik nu al niet meer weet waarvoor de kruidenmengsels bedoeld zijn.

Hierna laat de gids ons zien hoe vissaus gemaakt wordt en lopen we langs grote tonnen gefermenteerde visresten met bijhorende geuren. Gelukkig kan ik geen flesjes meenemen in het vliegtuig, zodat ik niet in de verleiding raak. Want ik ben wel dol op vissaus.

Dan is het tijd voor serieuzere kost en worden wij naar een voormalig concentratiekamp gebracht waar de Amerikaanse soldaten de Vietcong soldaten gevangen hielden tijdens de Vietnam oorlog. Ik wist niet dat dit op het programma stond, maar ik ben wel erg in historie geïnteresseerd en het zet je weer eens aan het denken wat echt belangrijk is in het leven.

Iets verder op langs de kust met een heel mooi uitzicht over zee bevindt zich een uitzonderlijk mooie tempel. Een mooie afsluiter van de dag.

Nog even genieten van een visje op de barbecue op het strand, een laatste zonsondergang in de zee, een glaasje Mekong whisky aan de bar en dan zit deze reis er al weer op.

Vietnam Phu Quoc peper plantage Vietnam Phu Quoc tempel