Natuur

Kleurrijk Sri Lanka.

Sri Lanka ligt ten Zuidoosten van India in de Indische Oceaan en heeft een oppervlakte van ongeveer de Benelux. 700 Kilometer zuidelijker ligt de evenaar. Het eiland is gezegend met een heerlijk tropisch klimaat dat zorgt voor een gemiddelde temperatuur van 27 graden gedurende het hele jaar. De Noordoostelijke en Zuidwestelijke passaatwinden, komend van over de oceaan, zorgen voor de nodige verkoeling daarbij geholpen door regelmatige tropische buien. Het maakt het land heel erg vruchtbaar en de flora en fauna is er dan ook overweldigend.

Koele ochtendmist rondom een Engels landhuis.

In het Noorden en Oosten van het eiland zijn de meer droge vlaktes en in het midden en Zuidwesten van het eiland ligt een keten met hoogvlaktes en bergen waarvan de hoogste (Piduratalagala) tot 2524 meter reikt. Omdat per 100 meter hoogte de temperatuur met een halve graad daalt heeft het eiland op de hoogvlakten een ander klimaat waar de koffie en theeplanten zeer goed gedijen. In de avond kan het er zelfs goed koud zijn, reden dat die ouwe Engelse kolonialisten zich massaal vestigden in “Little Britain”. De oude Victoriaanse landhuizen zij daar nog steeds de stille getuigen van. De koele bergen in de ochtendmist zijn een welkome afwisseling tijdens uw reis in dit tropische paradijs.

Een natuurreservaat 2200 jaar geleden gesticht.

13 % van het oppervlak van Sri Lanka bestaat uit Nationale parken en reservaten ter bescherming van de flora en fauna. Best veel gezien de dichtheid van de bevolking op het eiland. Het eerste reservaat ter bescherming van flora en fauna werd 2200 jaar geleden opgezet in het huidige Mihintale door koning Devanam Piya Tissa. De actie was het gevolg van het boeddhisme die via Noord India in Sri Lanka was gearriveerd. In de leer van Boeddha hebben ook planten en dieren in de basis recht op een goed leven. Tegenwoordig heeft het eiland, naast vele kleine, ongeveer 15 belangrijke natuurparken waarvan er een aantal bezocht kunnen worden. Op de safari’s ziet u vele honderden vogelsoorten en kunt u o.a. olifanten, panter, krokodillen, herten, beren, buffels, slangen en apen tegenkomen.

Dolfijnen, orka’s en potvissen.

Niet alleen het eiland is overvloedig bedeeld met natuurschoon. Ook de wateren rondom het eiland zijn rijk. Vanaf de prachtige palmenstranden kunt naast zonnekloppen en surfen ook gaan duiken naar de vele koraalriffen met al hun schitterend gekleurde bewoners. Het is niet toevallig dat Sri Lanka een van de belangrijkste exporteurs is van siervissen voor aquariumliefhebbers over de hele wereld. De visrijke wateren trekken ook andere “toeristen”. Met speciale boten kunt u gaan kijken naar dolfijnen, orka’s, potvissen en andere walvissen die langskomen op hun trektochten door de oceaan.

iki

iki Travels, de Sri Lanka specialist met een Japanse naam.

Bij de oprichting van iki Travels is iki Travels begonnnen met reizen naar Japan te organiseren. Ondertussen zijn wij ook vertrouwd geraakt met reizen naar Sri Lanka en hebben wij ons als specialist op Sri Lanka ontwikkeld. De naam blijft wel japans.

Het Japanse woord “iki” 粋 is ontstaan in de Tokugawa periode in Edo, eind 17e eeuw. Het woord werd gebruikt door de opkomende middenklasse van kooplieden, ambachtsmensen en geisha’s. “iki” staat voor een traditioneel esthetisch ideaal in Japan.

Als je een Japanse vraagt naar de betekenis van het woord “iki” zal hij/zij meestal met de mond vol tanden staan. Het is voor hen niet uit te leggen maar iedere Japanner weet haarfijn wat er mee wordt bedoeld.

De betekenis van “iki” die het meest dichtbij komt zijn woorden als chic, moedig, spontaan, origineel, sober en elegant. “iki” is in ieder geval niet: overdreven gecultiveerd, pretentieus, gecompliceerd, pronkerig, schattig of arrogant.

Geisha wel, samoerai niet
We zouden kunnen zeggen dat iets, iemand of een situatie “iki” is als deze origineel, verfijnd en chic is zonder perfect en gecompliceerd te zijn.

In de Japanse wereld zijn de Geisha’s “iki”. Ze zijn mooi, verfijnd en chic, maar hebben niet de intentie om perfect te zijn. Hetzelfde geldt voor de Japanse tempels, tuinen en architectuur.

De Samoerai klasse kon nooit “iki” zijn. Echter, een individuele strijder van deze klasse kon “iki” zijn als hij moedig, sober, elegant en geschoold was.

Het tegenovergestelde van “iki” is “yabo” 野暮 of “busui” 無粋. Dat kan betekenen onbeleefd, ordinair, grof, simpel, luidruchtig, kinderachtig of snobistisch. In Japan vindt men de kantoorslaven klasse ofwel “salarymen” over het algemeen “yabo”.