UNESCO Werelderfgoed Cambodja

Werelderfgoed is een cultureel en natuurlijk erfgoed wat als onvervangbaar, uniek en eigendom van de wereld beschouwd wordt. Bovendien is het van groot belang dat de het erfgoed goed wordt behouden. Plaatsing van een monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco levert geen geld op. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Cambodja heeft 3 bezienswaardigheden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

Preah Vihear

De tempel van Preah Vihear is gewijd aan de Shiva. Het is een uniek complex met een reeks heiligdommen verbonden door een systeem van trottoirs en trappen. De afgelegen locatie van de tempels wordt beschouwd als een van de redenen waarom het goed bewaard is gebleven. Hierdoor wordt de Tempel van Preah Vihear beschouwd als van uitzonderlijke architecturale kwaliteit. Het past in de natuurlijke omgeving en speelt een cruciale rol in de geschiedenis van het land als een religieuze structuur.

Angkor

Angkor is een van de belangrijkste archeologische plekken van Zuidoost-Azie. Het strekt zich uit over 400 vierkante meter en bestaat uit vele tempels, bekkens, dijken, reservoirs en verbindingswegen. Angkor bevat de unieke restanten van de verschillende hoofdsteden van het Khmer rijs van de negende tot de vijftiende eeuw.

De beroemdste tempels van Angkor zijn Angkor Wat, de Bayong tempel en Ta Prohm.

Angkor Wat Siem ReapTa Prohm Siem Reap Bayon Tempel Siem Reap

 

 

 

 

 

 

 

 

Angkor Wat is het grootste religieuze monument van de wereld. Oorspronkelijk was het een hindoetempel gewijd aan de god Vishnu. Door de jaren heen werd de tempel geleidelijk getransformeerd ins een boeddhistische tempel tegen het einde van de twaalfde eeuw.

De Bayon tempel staat in het centrum van Angkor Thom. Het meest bekende kenmerk van de tempel is de hoeveelheid van serene en lachende stenen gezichten op de torens die uitsteken vanaf het bovenste terras. De Bayon tempel heeft de meest opvallende uitdrukking van de barokstijl van de Khmer –architectuur, in tegenstelling tot de klassieke stijl van Angkor Wat.

In tegenstelling tot de meeste tempels van Angkor, is Ta Prohm in vrijwel dezelfde staat als waarin het werd gevonden. De bomen die uit de ruïnes groeien en de jungleomgeving hebben deze tempel tot een van de populairste tempels van Angkor gemaakt.