Angkor in Cambodja

Angkor in Cambodja

Angkor is de naam van de hoofdstad van het vroegere Kmer keizerrijk. Dit Keizerrijk strekte zich uit van de Zuid Chinese Zee tot aan de baai van Bengalen. Dat wil zeggen, het gebied wat tegenwoordig Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand en Myanmar (Birma) is.

Goddelijke koning van een Keizerrijk

Tussen 802 en 1432 was Angkor het politieke en religieuze hart van het keizerrijk. Dit begon met Jayavarman II die zich zelf uitriep tot Devaraja, wat zoiets betekent als goddelijke koning. Hij bouwde een gigantische tempelberg in piramide vorm die de berg Mount Meru moest voorstellen. Mount Meru is de heilige mythische berg van de Hindoe goden. Zijn opvolgers lieten zich niet onbetuigd en bouwden schitterende tempels als Phnom Bakheng, Angkor Wat, Banteay Kdei en Ta Phrom.

Angkor, Angkor Wat, Angkor Thom en Phom Penh

De namen Angkor en Angkor Wat worden vaak door elkaar gebruikt. Het totale gebied van steden en tempels samen heet Angkor. Terwijl Angkor Wat slechts één tempel in dit enorme gebied van unieke bouwwerken. Naast de tempels ontstond ook de enorme bloeiende stad Angkor Thom. De muren om de stad te beschermen waren 8 meter hoog en 12 kilometer in omvang.

Op het eind van de veertiende eeuw was het Khmer Rijk over zijn hoogtepunt heen. In het Westen hadden de Siamezen zich onafhankelijk gemaakt en hun legers vielen het verzwakte Khmer Rijk regelmatig binnen. Vermoedelijk was dat de reden dat de hoofdstad werd verplaatst naar het Oosten in de buurt van het huidige Phnom Penh. De bevolking trok weg en de tempels raakten in verval. Phnom Penh is nu nog steeds de hoofdstad van Cambodja.

Fransen ontdekken Angkor opnieuw

In 1900 ontdekte een Franse expeditie enkele tempels, compleet overwoekerd door de jungle. Bij een aantal tempels kunt u nog zien hoe de enorme wortels van de bomen de gebouwen in hun greep houden. Twee dagen is eigenlijk te kort voor een bezoek aan het oude Angkor met een oppervlakte van 25 vierkante kilometer.

Uitvalsbasis om Angkor te bezoeken is het stadje Siem Riep op een kilometer of vier ten Zuiden van Angkor. Siem Reap betekent letterlijk vertaald “Siam verslagen”. Het verwijst naar een actie van de Khmer toen ze de Thaise stad Ayutthaya met de grond gelijk maakten in de 17e eeuw.

Nog steeds kunt u genieten van de sfeervolle koloniale Franse gebouwen en de vele boulevards met hun prachtige bomen. Siem Reap groeit snel, de bevolking snapt dat Angkor een belangrijke toeristentrekker is en er komen dan ook steeds meer goede restaurants en hotels die het leven er aangenaam maken na een dagje scheve stenen kijken.

iki

iki Travels, de Cambodja specialist met een Japanse naam.
Bij de oprichting van iki Travels is iki Travels begonnnen met reizen naar Japan te organiseren. Ondertussen zijn wij vertrouwd geraakt met het organiseren van reizen door verschillende landen in Azië en hebben wij ons als specialist op Cambodja ontwikkeld. De naam blijft wel japans.

Het Japanse woord “iki”  粋  is ontstaan in de Tokugawa periode in Edo, eind 17e eeuw. Het woord werd gebruikt door de opkomende middenklasse van kooplieden, ambachtsmensen en geisha’s. “iki” staat voor een traditioneel esthetisch ideaal in Japan.

Als je een Japanse vraagt naar de betekenis van het woord “iki” zal hij/zij meestal met de mond vol tanden staan. Het is voor hen niet uit te leggen maar iedere Japanner weet haarfijn wat er mee wordt bedoeld.

De betekenis van “iki” die het meest dichtbij komt zijn woorden als chic, moedig, spontaan, origineel, sober en elegant. “iki” is in ieder geval niet: overdreven gecultiveerd, pretentieus, gecompliceerd, pronkerig, schattig of arrogant.

Geisha wel, samoerai niet
We zouden kunnen zeggen dat iets, iemand of een situatie “iki” is als deze origineel, verfijnd en chic is zonder perfect en gecompliceerd te zijn.

In de Japanse wereld zijn de Geisha’s “iki”. Ze zijn mooi, verfijnd en chic, maar hebben niet de intentie om perfect te zijn. Het zelfde geldt voor de Japanse tempels, tuinen en architectuur.

De Samoerai klasse kon nooit “iki” zijn. Echter, een individuele strijder van deze klasse kon “iki” zijn als hij moedig, sober, elegant en geschoold was.

Het tegenovergestelde van “iki” is “yabo”  野暮 of “busui”  無粋. Dat kan betekenen onbeleefd, ordinair, grof, simpel, luidruchtig, kinderachtig of snobistisch. In Japan vindt men de kantoorslaven klasse ofwel “salarymen” over het algemeen “yabo”.

ikipedia Cambodja Vakantie Angkor Wat iki Travels
ikipedia Cambodja Vakantie Angkor Wat iki Travels
ikipedia Cambodja Vakantie Angkor Wat iki Travels
ikipedia Cambodja Vakantie Angkor Wat iki Travels
ikipedia Cambodja Vakantie Angkor Wat iki Travels