De beste tijd om door Taiwan te reizen

Taiwan heeft een subtropisch klimaat. De beste reistijden zijn de maanden oktober – november en maart – mei. De temperaturen zijn dan aangenaam en minder warm dan in de zomer.  De wintermaanden december – maart zijn ook goede maanden om te reizen met weinig neerslag maar de temperaturen liggen in deze maanden wel iets lager.  Het regenseizoen valt in de maanden juni tot augustus en dit is ook de periode waarin de kans op een tyfoon het grootste is.

Klimaat tabellen

Taiwan jan feb mrt apr mei jun jul aug sept okt nov dec
Dagtemperatuur 17 18 20 24 27 30 32 32 30 26 23 19
neerslag in mm 16 16 16 17 20 20 17 19 17 15 15 15
aantal uren zon per dag 3 3 3 4 4 6 8 7 6 5 4 3

Reisdocumenten

Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hoeft u niet van te voren een visum voor Taiwan aan te vragen. Bij binnenkomst krijgt u een stempel in uw paspoort goed voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Vergeet niet ruim voor vertrek de geldigheidsduur van het paspoort te controleren. Uw paspoort moet op de dag van aankomst in Taiwan nog 6 maanden geldig zijn.

Internationaal rijbewijs

Om in Taiwan een auto te kunnen huren en te mogen rijden heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Als u een Nederlands rijbewijs heeft, kunt u het internationaal rijbewijs eenvoudig bij een ANWB winkel verkrijgen, dit kost zo’n 20 euro. U moet zowel het internationale rijbewijs als het originele (Nederlandse) rijbewijs meenemen op reis.

Geldzaken

De valuta in Taiwan is de (New) Taiwanese Dollar. De waarde van 100 TWD is ongeveer € 2,90 (koers jan 2018). Naast muntgeld zijn er biljetten van 100, 200, 500, 1000 en 2000 TWD beschikbaar.

Pinnen is mogelijk met een pinpas met het Maestro of Cirrus logo. Zorg wel dat u in de grote steden voldoende pint want daarbuiten kan het lastig zijn. Bij ATM machines bij onder andere de “Seven-Eleven” buurtsupermarkten kunt u goed terecht. Let erop dat u uw pinpas voor vertrek activeert voor gebruik buiten Europa!
Credit Cards worden in Taiwan over het algemeen geaccepteerd maar wees erop bedacht dat familierestaurants en kleinere winkels ze liever niet zien.

Taiwan is op economisch gebied een van de meest ontwikkelde landen in Azië. Dat is ook te merken aan het prijsniveau dat in Taiwan bijna gelijk ligt aan dat in Nederland en België. Het eten is echter over het algemeen goedkoop; op de straatmarkten eet u voor een paar euro en ook in de restaurants eet u over het algemeen heel redelijk voor slechts € 10 – € 12.

Geld Taiwan iki Travels

Fooien

In Taiwan is het over het algemeen niet gebruikelijk om fooien te geven.

Mobiele telefoon in Taiwan

In Taiwan heeft u in principe overal bereik. De mobiele telefoons werken op GSM 900 of #G (UMTS / W-CDMA). Alleen in het berggebied in het binnenland is het bereik minder goed. Het is verstandig om ter plaatse een lokale simkaart te kopen. Simkaarten zijn onder andere te koop in de 7-11 buurtsupermarkten.

Internet

In het economisch en technologisch hoogontwikkelde Taiwan zijn de internetvoorzieningen prima. Hotels zijn voorzien van wifi en in de stad heeft u in restaurants en café’s wifi voorzieningen.

Elektriciteit

De netspanning in Taiwan is 110 volt en men gebruikt stekkers met platte pennen (Amerikaanse stekkers). Voor uw scheerapparaat of het opladen van apparatuur heeft u dan ook een wereldstekker nodig. Apparatuur zonder adapter werkt niet in Taiwan door de 110 volt. Maar in de stekkers van telefoons, laptops, tablets e.d. zit al een adapter ingebouwd.

Stopcontact Taiwan iki travels

Water

Kraanwater is overal goed drinkbaar. Het kan wat naar chloor smaken, maar het is drinkbaar. Op de hotelkamers liggen meestal zakjes met groene thee en een thermoskan heet water of een waterkoker.

Gezondheidsvoorschriften/ vaccinaties

Voor een verblijf in Taiwan zijn geen vaccinaties nodig. Wilt u meer informatie raadpleeg dan een vaccinatie dienst zoals bijvoorbeeld: www.thuisvaccinatie.nl
De gezondheidszorg in Taiwan staat op een hoog niveau. Maar de medische kosten zijn hoog, zeker als u in een privékliniek wordt geholpen. Zorg daarom voor een goede reisverzekering.

Tijdsverschil

Taiwan kent geen zomer en wintertijd. In de zomer is het 6 uur later dan in Nederland en België, in de winter is het in Taiwan 7 uur later.

Kleding

Houdt u in de zomermaanden rekening met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Losse makkelijk zittende kleding is dan het prettigste. Voor koele avonden met name in de bergen is het handig om een blouse met lange mouwen bij u te hebben (ook vanwege de muggen). Vanwege de benauwdheid in de regentijd kunt u beter een paraplu meenemen dan een regenjas.

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van zijn:

1 januari Nieuwjaarsdag en dag van de oprichting van de republiek China
23 – 29 januari Chinees nieuwjaar
28 februari Peace memorial day (vredesherdenking)
4 april Dag van de kinderen
5 april Tomb sweeping day (herdenking van de voorouders)
1 mei Labor day (dag van de arbeid)
25 – 26 juni Dragon boat festival
1 – 2 oktober Mid-autumn festival
9 – 10 oktober Nationale feestdag

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Ambassades

Consulaat van Taiwan in Nederland
Van Stolkweg 23, 2585 JM, Den Haag
Tel: 0031 (0)70 250 30 00
Taiwan Representative office in België
De Meeus square 26,1000 Brussel
Tel:  0032 (0)2 287 27 00
Nederlandse ambassade in Taiwan
Room B, 5FL. 133 Minsheng E. Road Sec 3, Taipei 105
Tel: 00 886 (0)2 21756700
consular@ntio.org.tw

Belgische vertegenwoordiging in Taiwan
Suite 601 Worldwide house, 131 Minsheng E. Road Sec 3, Taipei
Tel: 00 886 (0)2 271 512 15
taipei@diplobel.fed.be

 

Taiwan Wacht iki Travels
Taiwan Reis Taipei Dimsum Restaurant iki Travels
Vluchten klm Taiwan iki Travels