Festivals Zuid Korea

Traditionele en culturele festivals

Taebaeksan Mountain Snow Festival

Datum: Half januari – half februari (precieze datum verschilt per jaar)

Het thema dat centraal staat tijdens dit festival is ‘de winter’. Het festival wordt gehouden in het National Park Taebaeksan. Naast het bewonderen van de spectaculair grote ijssculpturen zijn er ook andere activiteiten zoals de Snowflake Hiking competitie, sleeën en het bekijken van de ijsfonteinen. In het Iglo Café, dat geheel is opgebouwd uit sneeuw en ijs, kunt u genieten van een warme kop chocolade.

Jeju Fire Festival

Datum: 1 – 3 maart

Op Jeju eiland wordt eens per jaar het Jeju Fire Festival gehouden. Het hoogtepunt van dit festival is de heuvel van speciaal gras die in de brand wordt gestoken De geur van het brandende gras moet ongedierte wegjagen voor het nieuwe oogstseizoen. Er wordt dan ook gebeden voor een goede oogst en een goede gezondheid.

Tijdens het festival kan men ook volkspellen spelen, paard rijden, lokale gerechten proberen en genieten van een prachtige vuurwerk show.

Jinhae Cherry Blossom Festival

Datum: 1 – 10 april

Hoewel voornamelijk Japan bekend staat om haar kersenbloesem, heeft Zuid-Korea ook ontzettend veel plaatsen waar de kersenbloesems in pracht en praal te bezichtigen zijn. Het Jinhae Cherry Blossom Festival markeert twee locaties waar de kersenbloesems het mooiste zijn. De Yeojwacheon (Romance bridge) en Gyeonghwa Station. De Yeojwacheon is vooral onder stelletjes een geliefde plek omdat hier een bekende scene uit de Koreaanse drama “Romance” is opgenomen.

Vanaf het Gyeonghwa station kunt u met de trein een korte rit maken door de bloeiende kersenbloesems door.

Gwangalli Eobang Festival

Datum: 27 – 29 april

Dit festival wordt in Busan gehouden en is ter ere van de lente en de oceaan. Het woord ‘Eobang’ omschrijft het hart van de vissers in de kust regio. Bezoekers aan dit festival kunnen verschillende populair trekpleisters bezoeken zoals het Gwangalli strand of de Gwangalli brug, en kunnen zelfs als men durft, met de blote hand proberen te vissen. Er zijn ook kookwedstrijden, proeverijen, een sashimi veiling, tekenwedstrijden, foto wedstrijden, en nog meer activiteiten. Mocht het weer het toelaten dan kunt u ook windsurfen, boottochten maken, en wenslantaarns maken.

Lotus Lantern Festival

Datum: 11 – 13 mei

Met de jaarlijkse viering van Boeddha’s verjaardag is het Lotus Latern Festival één van Zuid-Korea’s meest esthetische festivals. Het centrum van Seoul is dan versierd met vele kleurijke lantaarns waardoor er een openlucht tentoonstelling wordt gecreëerd. Vanaf de Dongdaemun Gate tot aan de Jogyesa Tempel is er een parade waarbij Boeddhistische monniken samen met de leden van de gemeenschap een wandelende lantaarntentoonstelling in de vorm van tijgers, draken en Boeddha’s laten zien.

Jindo Sea Parting Festival

Datum: 16 – 19 mei

Bij de zee rond Jindo (In het zuidwestelijk deel van Zuid-Korea) is het mogelijk om een paar keer per jaar via een smal pad naar het nabijgelegen eiland te lopen. Dit fenomeen genaamd ‘Moses Miracle’ wordt veroorzaakt door een bijzonder moment waarop de getijde gelijk opgaan. Hierdoor komt er een 40 meter breed en 2.8 kilometer lang pad vrij dat dwars door de zee loopt. Tijdens de wandeling over dit pad wordt er gezocht naar mosselen, krabben en zeewier waar dan weer lokale gerechten van worden gemaakt die worden geserveerd aan de bezoekers van het festival. Ook zijn er concerten en opvoeringen die men kunt bijwonen.

Eumseong Pumba Festival

Datum: 23 – 27 mei

Toen Zuid-Korea nog een vrij arm land was werd het woord ‘pumba’ tijdens het zingen herhaaldelijk gebruikt door straatartiesten. Ze traden vaak op bij de markt terwijl ze bedelden voor eten en geld. Pumba heeft in principe geen definitie maar het wordt gebruikt om een bepaald ritme vast te houden. Tegenwoordig wordt verwijst Pumba niet naar de gakseori artiesten. Zij zingen niet voor eten of geld maar treden op om te vertellen hoe het leven er vroeger aan toe ging in Korea.

Buyeo Seodong Lotus Festival

Datum: 6 – 15 juli

Naast de lotusbloem staat tijdens dit festival ook de verzorging van andere wilde bloemen centraal. Er worden activiteiten georganiseerd waarbij men onder andere lotusbloem origami kunt maken en lotusbloemen zeep. Het festival is goed te combineren met een bezoek aan een aantal nabijgelegen highlights zoals het Baekje Wangneungwon (het keizerlijk mausoleum) en het Baekje historisch museum.

Boryeong Mud Festival

Datum: 12 – 22 juli

Van alle festivals in Korea is het Boryeong Mud Festival het meest populair onder reizigers. In 2017 bezochten 10 miljoen mensen dit festival, en het wordt elk jaar meer. Bezoekers kunnen zich uitleven in verschillende wedstrijden, genieten van modderbaden en Koreaanse specialiteiten of een modder massage. ’s Avonds zijn er optredens en vuurwerk shows op het nabije strand.

Korean Queer Culture Festival

Datum: 13 – 22 juli

Seoul heeft, net als in Nederland, in samenwerking met de LGBT gemeenschap een gelijkwaardig ‘pride’ festival georganiseerd, met als gedachten de gelijke rechten voor de LGBT gemeenschap. Sinds 2000 heeft het festival een aanzienlijke groei van bezoekers gezien, van ongeveer 50 mensen naar meer dan 14.000 mensen.

Door de conservatieve houding van de overheid in Zuid-Korea, krijg dit festival echter niet veel steun. LGBT zelfs is nog een relatief nieuwe term in Zuid-Korea, maar vooral onder jongeren is er een langzame verschuiving van acceptie jegens LGBT. Tijdens het festival is er een parade en verschillende filmvoorstellingen, allemaal in het hartje van Seoul.

Muju Firefly Festival

Datum: 1 – 9 september

De Muju Firefly festival vindt plaats in Muju, in deze omgeving komen veel vuurvliegjes en moeras slakken voor. Het festival begint rond 20:00 wanneer de vuurvliegjes zichtbaar worden en beginnen rond te vliegen. Bezoekers kunnen tevens naast het bekijken van de vuurvliegjes, ook nachtvissen als activiteit.

Wonju Dynamic Dancing Carnival

Datum: 11 – 16 september

De highlight van het Wonju Dynamic Dance Festival is de parade. Deze parade is de langste en grootste parade die ik Zuid-Korea wordt gehouden en is opgedeeld in volksdansen, militaire dansen, internationale dansgroepen en lokale dansgroepen.

Andong International Mask Dance Festival

Datum: 28 september – 7 oktober

Andong is een 3000 jaar oude stad, rijk aan geschiedenis en cultuur en wordt gezien als de hoofdstad van het Koreaanse traditionele cultuur. In de omgeving van Andong zijn de traiditonele gemaskerde dansen nog steeds onderdeel van het dagelijks leven. Hier wordt tijdens het festival extra aandacht aan besteed. Bezoekers van over de hele wereld bezoeken het Andong International Mask Festival om de traditionele gemaskerde dansen te bezichtigen, samen met de ‘Seonyujul Bulnori’, een evenement waarbij vuurwerk dat lijkt op regen afgestoken wordt.

Sancheong Medicinal Herb Festival

Datum: 29 september – 29 oktober

Tijdens dit festival worden medische planten en kruiden van de Jirisan berg extra onder de aandacht gebracht. Van deze planten en kruiden is in Zuid-Korea algemeen bekend dat ze genezende eigenschappen hebben. Het is een interessant evenement voor mensen die mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Tijdens het festival kan men mee met het plukken van de speciale kruiden en planten, daarna wordt de gebruikswijze gedemonstreerd en mag het zelf geplukte kruid mee naar huis worden genomen.

Jinju Lantaarn Festival

Datum: 1 – 14 oktober

Jinju Lantaarn festival is een waar spektakel. Koreanen vanuit het hele land en toeristen komen naar dit festival toe voor de onwijs mooie tentoonstelling van papieren lantaarns die over de Namgang rivier drijven. De lantaarns worden in verschillend maten, vormen en kleuren gepresenteerd en zijn symbolisch voor de lantaarns die werden aangestoken tijdens de Jinjuseong oorlog in 1592. Dit was een militaire strategie om te voorkomen dat de Japanse troepen ongezien de rivier konden oversteken.

Seosan Haemieupseong Fort Festival

Datum: 12 – 14 oktober

In Seosan staat het best bewaarde fort van Zuid-Korea genaamd: Haemieupseong. Het fort is ongeveer 600 jaar oud en een belangrijk historisch punt waar zowel de opperbevelhebber van de provincie Chuncheong-do, als de admiraal Yi Sun-Shin ooit het land hebben gediend. In 1866 werden hier ongeveer 1.000 katholieken geëxecuteerd, waardoor het nu wordt beschouwd als een heilig grond van martelaren.

Het Seosan Haemieupseong festival bestaat uit een traditioneel Koreaanse markt. Ook zijn er optredens van onder andere koorddansen, volksmuziekkante en theatergroepen. Bezoekers kunnen ook traditionele ambachten ervaren, culturele spellen spelen, en rituele dansen leren.

Seoul Lantaarn Festival

Datum: 3 – 19 november

Het Seoul Lantaarn festival is het drukstbezochte festival van Zuid-Korea. Ieder jaar komen er maar liefst 3 miljoen bezoekers de kunstwerken van lantaarns bezichtigen.

Culinaire festivals

Gwangju World Kimchi Festival

Datum: 26 mei – 10 december

Kimchi is zonder twijfel één van Zuid-Korea’s specialiteiten. Om de landelijke liefde voor deze specialiteit verder te promoten is er een Kimchi festival opgericht die ieder jaar plaatsvindt in het enige Kimchi themapark van Zuid-Korea: Gwangju Kimchi Town. Op het festival kunnen de bezoekers zelf Kimchi leren maken en aan het einde van de kookles hun zelfgemaakte gerecht mee naar huis nemen. Daarnaast is er ook een wedstrijd om te zien wie de beste Kimchi maakt.

Goesan rode peper Festival

Datum: 30 augustus – 2 september

Een andere populair product in Zuid-Korea is de rode peper. Het Goesan rode peper festival wordt tijdens het oogstsiezoen van de rode pepers gehouden zodat de bezoekers de pepers direct van het land kunnen kopen. Ook is het mogelijk om zelf je eigen pepers te plukken en wordt er uitleg gegeven over hoe je zelf het beste pepers kunt verbouwen. Daarnaast wordt er een peperreceptencompetitie gehouden en kan men lokale gerechten met , je raad het al, pepers erin proeven.

Nonsan Ganggyeong Salted Seafood Festival

Datum: 17 – 21 oktober

Wie lekkere en bijzondere Koreaanse gerechten wilt proberen moet zeker een bezoek brengen aan het Nonsan Ganggyeong Salted Seafood festival. Het festival staat bekend door het meest verse eten van de hoogste kwaliteit. De recepten van de gerechten worden van generatie tot generatie doorgegeven waardoor de unieke en authentieke smaak van gefermenteerde visgerechten behouden blijft. Alle ingredienten worden direct geïmporteerd en bereid met moderne faciliteiten. De verkoop van gefermenteerde vis tijdens dit festival is al helft van de totale hoeveelheid van Zuid-Korea’s nationale verkoop.

Oorspronkelijk was het festival opgezet om de lokale economie en de vishandel tijdens de crisis in 1997 te bevorderen. Een kleine markt groeide uit tot een huis festival en in 2007 kreeg het dan ook de officiële festival titel. Zodoende heeft het gefermenteerd eten een rol gekregen in de wereldvoedsel markt als meer dan alleen gezouten, geconserveerd voedsel.

Sunchang Fermented Food Festival

Datum: 19 – 21 oktober

Elk jaar in de herfst word het Sunchang Fermented Food festival in Sunchang gehouden. De stad staat bekend om de hete peper pasta genaamd Gochujang. De pasta werd zelfs aan het koninklijke familie gepresenteerd. Men geloofd dat de pasta veel voordelen voor de gezondheid bevat, en het zou zelfs kanker en obesitas kunnen voorkomen. Toen gezondheid en welzijn een grotere rol begonnen te spelen onder de bevolking, werd gefermenteerd eten steeds populairder en is het een groot deel van het Koreaans dieet geworden.

Het festivalprogramma bestaat uit onder andere optredens van beroemdheden, tentoonstellingen en (kook) wedstrijden, Madangnori (Koreaans traditionele dansen), en het maken van traditionele gerechten.

Jeonju bibimbap Festival

Datum: 26 – 29 oktober (laatste week van oktober)

Bibimbap is één van de top drie culinaire gerechten van Zuid-Korea en werd tijdens de Jeseon periode beschouwd als het favoriete Koreaanse gerecht onder de buitenlanders. Het is een voedzaam en zeer gezond gerecht met als basis ingrediënten rijst en taugé. De rijst en taugé worden vervolgens aangevuld met maar liefst 30 verschillende ingrediënten waaronder gingko kruiden, pijnboompitten, kastanjes, walnoten, (lente) ui, en/of andere groentes om zo tot een perfect gebalanceerd gerecht te komen.

Een hoogtepunt van het festival is de kookwedstrijd waarbij een gigantische bibimbap kom van ongeveer 400 porties wordt bereid door verschillende chefs.