Koreaans culinair

De verrassende Koreaanse keuken staat bekend om zijn altijd verse ingrediënten, uitgesproken smaken en het grote aantal bijgerechten die de basis van rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen. Een maaltijd in Korea kan uit drie, vijf of soms zelfs twaalf bijgerechten bestaan, afhankelijk van de gelegenheid. Deze bijgerechten worden in kleine schaaltjes geserveerd en zijn bedoelt om te delen.

Naast de verse ingrediënten en vele bijgerechten staat de Koreaanse keuken ook bekend als één met veel sterke smaakmakers. Er wordt bij het bereiden van de gerechten veel gebruik gemaakt van knoflook, sesamolie, sojasaus, gember, zout en misschien wel de belangrijkste smaakmaker: chilipeper.

Royal Court Cuisine

De traditionele Keizerlijke keuken, ook wel surasang genoemd, was tijdens het Joseon-dynastie het hoogtepunt van de keizerlijke Koreaanse cultuur. Deze keuken staat in groot contrast met de gerechten voor het gewone volk en wordt alleen aan de koninklijke familie en de Yangban (de elite van Korea) geserveerd. De gerechten zijn erg luxe en worden bereidt met de beste ingrediënten van het land en door de beste chefs.

De Keizerlijke keuken bestaat gewoonlijk uit 5 maaltijden met seizoensgebonden Koreaanse specialiteiten. Vroeg in de ochtend wordt er pap of rijstepap geserveerd. Om 10 uur begint het uitgebreide ontbijt, en rond het middaguur volgt er een simpele maaltijd. Een uitgebreid diner vindt plaats rond 5 uur ’s middags en ten slot in de avond wordt er nog een simpele maaltijd gereserveerd.

Het uitgebreide ontbijt en diner bestaan uit vele gerechten die de hele tafel vullen. Een aantal van deze gerechten zijn bijvoorbeeld rijst, soep, stoofpot, hot-pot, kimchi en sausjes. Verder bestaat de Surasang uit de volgende gerechten:

Byeolchanhoe

Rauw of gekookt vlees of vis, geserveerd met groenten

Changui

Gerecht met gedroogd zeewier, deodeok (een eetbare plant) of groente

Chimchae

Drie soorten kimchi: radijs kimchi, kool kimchi en waterradijs kimchi

Deoungui

Gefrituurde delicatesse met vlees of vis

Janggwa

Groenten in het zuur

Jangnyu

Sausjes zoals sojasaus, rode chili-pepersaus met azijn, mosterd, garnalensaus (gezout),
sojasaus met azijn, enzovoorts.

Jeotgal

Gezouten zeevruchten

Jeongol

Een pot soep met groenten en vlees

Jeonyuhwa

Gefrituurde gerechten bestaande uit  vlees, vis of groenten

Jjim

Schotel met vlees, vis of groenten

Jochi

Stoofpot van sojabonenpuree en een stoofpot met gezouten zeevruchten

Jorigae

Stoofgerecht met vlees, vis of groenten

Maereunchan

Gedroogd, gezouten of gebakken rundvlees, vis of kelp

Pyeonyuk

Gekookt varkensvlees

Saengchae

Gekruide rauwe groenten

Sukchae

Gekookt en gekruide groenten

Sura Tang

Witte rijst en rode bonenrijst met soep

 

Het is mogelijk om op bepaalde plekken in Seoul te genieten van de keizerlijke keuken, maar dan moet u zeker wel denken aan prijzen van 250 euro per persoon.

Populaire Zuid-Koreaanse gerechten

Kimchi

Kimchi is één van de oudste en bekendste gerechten in Zuid-Korea. Kimchi is een pittig en zuur gerecht gemaakt van Chinese kool en Koreaanse radijsje die vervolgens worden gemarineerd met chili poeder, lente ui, knoflook, gember, en veel zout. Onder buitenlanders is Kimchi populair vanwege de unieke smaak, maar vooral Koreanen is het vooral een gerecht met culturele waarde. Zonder kimchi is een maaltijd in Korea niet compleet.

 

Bibimbap

Bibimbap is een zeer populair Koreaans recept. Het woord betekend letterlijk “gemixte rijst” of “gemixte maaltijd”. Het gerecht bestaat dan ook uit een kom warme rijst met een aantal verschillende groenten, vlees, een gebakken ei en gochujang ( chili peper pasta) die vlak voordat het gegeten wordt door elkaar gemixt worden.

 

Bindaetteok

Nederland heeft een eigen soort pannenkoek, de Verenigde Staten heeft er één, Japan heeft er één en Zuid-Korea heeft er ook één; namelijk de Bindaetteok. Het basis ingrediënt voor deze pannenkoek zijn Mungbonen (een groene bonen soort). Tijdens het mengen van het beslag worden variaties van ingrediënten toegevoegd zoals bijvoorbeeld vlees, verschillende groenten, vis of zeevruchten.

 

Bingsu

Bingsu, ook wel Patbingsu genoemd, is een typisch Koreaans dessert dat vooral tijdens de hete zomers wordt gegeten. Bingsu wordt gemaakt van geschaafd ijs met Anko (rode zoete bonen) als topping. Het dessert wordt tegenwoordig ook veel als snack verkocht op straat. Daarbij is het mogelijk om verschillende toppings te kiezen zoals vers fruit, siroop, tumtummetjes, bevroren yoghurt, honing, cornflakes, enzovoorts.

 

Bulgogi

Bulgogi is een van Korea’s meest populaire rundvleesgerecht dat letterlijk vertaald kan worden als zuurvlees. Vaak wordt het gegeten tijdens Koreaanse barbecue. De naam bulgogi wordt ook gebruikt om andere gerechten van de Koreaanse barbecue mee aan te duiden zoals: Dak bulgogi (kip) en dweji bulgogi  (varken). Het gerecht wordt vaak gecombineerd met knoflook, uienringen en groene pepers.

 

Kimbap

Gimbap is te vergelijken met de Japanse sushi rollen. Het is een rol van gekookte rijst in zeewier met verschillende ingrediënten als vulling. De vulling kan bestaan uit vis, spinazie, bulgogi, omelet, komkommer, wortels, radijs, imitatie-krab, kimchi, kaas, en nog veel meer.

 

Jjinmandu

Jjinmandu zijn Koreaanse dumplings die gestoomd, gekookt, gebakken of gefrituurd kunnen worden. De inhoud kan verschillen, zo zijn er dumplings met vlees, vis of groenten. Ooit was dit gerecht onderdeel van de keizerlijke maaltijd, echter tegenwoordig is het overal te koop.