UNESCO Werelderfgoed Sri Lanka

Werelderfgoed is een cultureel en natuurlijk erfgoed wat als onvervangbaar, uniek en eigendom van de wereld beschouwd wordt. Bovendien is het van groot belang dat de het erfgoed goed wordt behouden. Plaatsing van een monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco levert geen geld op. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Sri Lanka heeft acht bezienswaardigheden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Houd deze pagina in de gaten voor alle acht bezienswaardigheden in Sri Lanka die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

De oude stad Polonnaruwa

Na de vernietiging van Anuradhapura in 993 werd Polonnaruwa de hoofdstad van Sri Lanka en dat is 500 jaar zo gebleven. Koning Parakrama Bahu zorgde ervoor dat Polonnaruwa de afmetingen en het aanzicht van een echte hoofdstad kreeg. Zo liet hij zijn paleis bouwen dat bestond uit 7 verdiepingen en meer dan 50 kamers. Polonnaruwa wordt ook wel de ‘tuinstad’ genoemd vanwege de bijzondere relatie tussen de gebouwen en de natuurlijke omgeving. Daarnaast was het voor het boeddhisme een belangrijke plek omdat de tand van Boeddha er werd bewaard. 

In de 16e eeuw werd Polonnaruwa, na vele aanvallen van de Tamils, opgeheven als hoofdstad. De toenmalige koning verhuisde met de heilige tand van Boeddha naar Kandy. Kort daarna vertrokken ook steeds meer inwoners van Polonnaruwa en raakte de stad in verval. Pas in de 19e eeuw begonnen Britse archeologen met het restaureren van enkele ruïnes en werden de wegen naar en in Polonnaruwa weer begaanbaar. De ruïnes van deze indrukwekkende stad zijn te bezichtigen, niet alleen van het koninklijk paleis maar ook van stoepa’s, tempels en verblijven van inwoners.

Van de vele ruïnes wordt de Gal Vihara gezien als het hoogtepunt van Polonnaruwa. Dit monument bestaat uit 4 Boeddhabeelden die allemaal uit 1 blok steen zijn gehouwen: de 14 meter lange liggende Boeddha, de 7 meter hoog staande Boeddha en de 2 zittende Boeddha’s.

Anuradhapura

Anuradhapura is de oudste stad van Sri Lanka en diende van de 4e eeuw voor Christus tot de 10e eeuw na Christus als de hoofdstad en verblijfsplaats van de Singalese koningen. Annuradhapura is voor Boeddhisten een zeer heilige plek omdat in de 3e eeuw voor Christus de Bodhi boom hier werd geplant. Het takje waaruit deze vijgenboom is gegroeid komt van de Bodhgaya boom in India, waaronder Boeddha verlichting zou hebben bereikt. Inmiddels is de Bohdi boom als meer dan 1700 jaar oud. Jaarlijks bezoeken nog steeds duizenden boeddhisten deze heilige plek.

Anuradhapura was lange tijd het belangrijkste centrum van politiek en religie, maar de stad ging ook al eeuwen gebukt onder invallen van Tamils en Chola’s uit het zuiden van India. Hierdoor werd het steeds lastiger om te regeren vanuit Anuradhapura, waardoor het in het jaar 993 verhuisde naar het zuidelijker gelegen Polonnaruwa. Anuradhapura raakte in de vergetelheid en werd overwoekerd door jungle, tot in het begin van de 20ste eeuw de Britten startte met de opgravingen van de oude stad.

Stoepa Anuradhapura 2 Anuradhapura