Japan Culinair

Wie Japan zegt, zegt sushi. Sushi is de laatste jaren enorm populair geworden over de hele wereld en krijg je daarom soms het idee dat er de hele dag elke dag in Japan sushi gegeten wordt. In werkelijkheid is sushi enkel één van de vele Japanse maaltijden, net als de sushibars enkel één van de vele soorten Japanse restaurants zijn.

Algemeen Culinair Japan

Aanwijzen en opeten

Japans eten is voor iedereen een belevenis. Net als met alles, streven de japanners bij het bereiden en presenteren van de maaltijd naar perfectie. De kwaliteit van de ingedienten is ongekend. Hier is alleen het beste van het beste goed genoeg. Een Japanse maaltijd bestaat altijd uit een aantal kleine gevarieerde bijgerechten. Vis wordt in veel gevallen rauw gegeten, gecombineerd met rijst heet het sushi, vis alleen heet sashimi.

De Japanse traditionele keuken behoort tot één van de beste in de wereld. De maaltijden zijn een lust voor het oog, het eten is heel gezond, puur en vers en het hoeft zeker niet duur te zijn. In een sushibar kunt u voor 100 yen (0.90 eurocent) per schoteltje al terecht.

In Japan hoeft u bij het bestellen van uw eten alleen maar in de etalage te wijzen. Het gehele aanbod van het restaurant staat daar tentoongesteld in plastic voorbeeldmaaltijden. Uw maaltijd zal er precies zo uit zien als in de etalage.
Als u een Japanse restaurant binnenkomt, wordt u enthousiast verwelkomd door alle personeelsleden van het restaurant. Ze roepen dan in koor “Irasshaimase”.

Een broodtrommeltje, maar dan lekkerder

Indien u een reisdag heeft, kunt u op de stations of supermarkten voor weinig geld een Bentobox kopen. Een Bentobox is een lunchdoos, die bestaat uit verschillende vakken. In die vakken worden de verschillende gerechten gedaan, zoals sushi, bami, worstje en groenten. Ook dit ziet er weer uit als een schilderij. Omdat de gerechten koud gegeten dienen te worden, kunt u ze makkelijk meenemen in de trein en eten wanneer het u uit komt.
‘S avonds eten de mensen gegrild vlees en vis, sushi, shasimi en natuurlijk mogen de kom rijst en de soep niet ontbreken. Ook wordt er veel japanse bami (ramen genaamd) gegeten. Dit kan als soep of als gebakken bami.

Altijd het beste

In Japan zijn overal enorme grote warenhuizen. In elk groot warenhuis bevindt zich (meestal in de kelderverdieping) ook een voedselafdeling of een hele voedselverdieping. Heeft u een keer geen zin om naar een restaurant te gaan, dan kunt u hier eenvoudig zelf een maaltijd samenstellen met wat sushi en diverse sate stokjes. In elk warenhuis of supermarkt staan magnetrons waar u de warme gerechten kunt opwarmen of laten opwarmen.
Ook als u niets nodig heeft is het een lust om hier rond te dwalen. U zult zich verbazen over de extreem goede kwaliteit van alle producten. Verschillende producten kunt u proeven. Gaat u gerust uw gang. Het personeel zal het u enthousiast en vriendelijk aanbieden en zij zullen u nooit pushen iets te kopen.

Stokjes

De japanners eten met stokjes (Hashi). Het verschil tussen Japanse en Chinese stokjes is dat de Japanse stokjes puntiger zijn. Chinese stokjes zijn stomper, omdat de chinezen meer een oplepel techniek gebruiken bij het eten. Bij Japans eten wordt het eten echt opgepakt. Indien u niet gewend bent met stokjes te eten: niet gevreesd, maar even oefenen en u heeft het onder de knie.
Voor het gebruik van de eetstokjes heb je echter wel een aantal etiquetteregels. De stokjes worden vóór het bord neergelegd, zet de stokjes nooit verticaal in de rijstkom. Dit heeft associatie met de dood. Zo wordt namelijk voedsel geofferd aan de voorouders. Ook dient men niet te wijzen met uw eetstokjes.

Alles verkrijgbaar

Indien u eens een dagje wat anders wilt eten, is er in de grote steden keus genoeg en kunt u kiezen voor een italiaans, frans, chinees of koreaans restaurant. In Tokyo kunt u elke keuken ter wereld vinden.
Zo is er in Tokyo dan ook een Belgisch café, waar je niet alleen van de bieren kan genieten maar ook van een pan Zeeuwse mosselen, witlof en frietjes met een lekkere bijpassende Hoegaarden Wit van de tap. Wilt u een van de andere 30 soorten Belgische bieren, die hier geschonken worden dan kan dat natuurlijk ook. Het grappige van deze ambiance is dat u waarschijnlijk de enige westerling in dit eetcafé bent.

Zelf de chef

Mocht u interesse hebben in het maken van sushi en andere heerlijke japanse gerechten, dan is het natuurlijk het leukst dit in Japan zelf te leren. Wij bieden in Kyoto een unieke kookworkshop aan. In een middag leert u van een japanse chef, de geheimen van de japanse keuken. En die mag u natuurlijk ook lekker op eten.

Houdt u meer van zoet? Wij hebben ook een optie om japanse zoete lekkernijen te leren bereiden. U zult als u weer thuis bent veel indruk maken op uw familie en vrienden, wanneer u ze laat genieten van uw kookkunsten.

Wasabi

Zoals in Nederland een likje mosterd bij de kroket en bij een blokje kaas hoort, zo hoort in Japan de wasabi bij de sushi en bij de sashimi.

De wasabi plant is een waterplant, die bij voorkeur in stromend water groeit en in de wat koelere streken.. Zo staat de omgeving van Matsumoto bijvoorbeeld erg bekend om de wasabi kwekerijen. De wasabi wordt gemaakt van de wortel van deze plant.

In de goede restaurants wordt deze vers geraspt bij bestelling, omdat de smaakt van de wasabi snel vervliegt. Bij het raspen van de wasabi wortel wordt een speciale rasp gebruikt. Deze rasp is gemaakt van haaienhuid. De verse wasabi is zeer scherp en wordt dan ook na het raspen verdund, maar nog steeds zal bij het proeven de tranen in uw ogen schieten. De wasabi, die kant en klaar te koop is, heeft bijna al zijn kracht verloren.

Het kweken van wasabi is niet gemakkelijk en de vraag om wasabi is erg hoog in Japan, hierdoor wordt er tegenwoordig ook veel wasabi buiten Japan gekweekt. Wasabi is dan ook niet goedkoop. Toch kunt u in de supermarkt voor niet veel geld potjes wasabi vinden. Deze goedkope versies zijn imitaties. Fabrikanten gebruiken mierikswortel of radijs en voegen hier kleurstof bij om het op wasabi te laten lijken.

Authentiek Culinair Japan

Zo uit de zee

Ver weg van de drukke steden ligt het schiereiland Noto. U kunt hier in het vissersdorpje Wajima in een echt authentiek vissershuis overnachten. In de ochtend nemen de lokale vissers u mee de zee op om uw eigen sashimi te vangen. Zo vers heeft u uw vis nog nooit gegeten. Als de weersomstandigheden het niet toe laten de zee op te gaan, blijft Wajima de moeite waard om te bezoeken. De sfeer van dit plaatsje is geweldig door de kleine huisjes, de visserbootjes en de netten. Bezoek ook eens de lokale ochtendmarkt. Alle vissers en boeren uit de omgeving verhandelen hier hun waar.

Visveiling Tokyo

In Tokyo kunt u de grootste visveiling ter wereld bezoeken. De bedrijvigheid is hier enorm en de karretjes rijden af en aan. U kunt het bieden op de bevroren tonijnen bijwonen. De handelaren lopen met een haakachtig mes en een zaklantaarn de tonijnen te keuren. Het mes voor een stukje te proeven en de zaklantaarn om de kleur van de vis goed te kunnen beoordelen. Één van de veilingmeesters gaat op een kistje staan en het bieden begint.

Rond de veiling zijn natuurlijk vele visrestaurants. Heeft u ooit al eens eerder om 6 uur ‘s ochtends aan de sushi gezeten?

Verblijf in een Ryokan

De nachten dat u in een traditioneel hotel (ryokan of minshuku genaamd) of tempel verblijft, zult u ‘s ochtend verwelkomd worden met een japans ontbijt. Net als de lunch en dinner wordt ook het ontbijt in verschillende kleine kommetjes geserveerd. Een kom met rijst, kleine gebakken visjes, miso soep, gedroogde zeewier, groenten in zuur, tofu, omelet of rauw ei en een aantal zure pruimen.

Het is gebruikelijk in deze hotels om gezamenlijk te dineren. Het menu staat vast en u zult hierdoor gerechten proeven, die u anders nooit zou leren kennen. Vaak is het ook mogelijk om het diner op uw kamer te laten serveren. Houdt u echter wel rekening mee, dat iedereen op dezelfde tijd eet.

Overnachten in een tempel

Om echt de japanse cultuur te beleven, is het een must om een nachtje in een tempel te verblijven. Dit kunt u uiteraard gewoon bij ons boeken. Hier kunt u ook de theeceremonie bijwonen. Het diner bij een overnachting in een tempel is inclusief. Deze maaltijden zijn vegetarisch.

Thee en Sake in Culinair Japan

In Japan drinken de mensen veel thee. Er zijn verschillende soorten thee zoals, basis groene thee Hojicha, Genmaicha, Mugicha, en nog veel meer, maar de bekendste is toch wel de groene thee ( Ocha genaamd). Groene theepoeder wordt gebruikt voor de theeceremonie.

Traditioneel aan tafel en aan de thee

De theeceremonie is in Japan verheven tot een kunstvorm. Er gelden hier strikte regels, want de theeceremonies zijn zo serieus dat het een deel is geworden van het belijden van het boeddhisme. Het drinken van de thee gebeurt in stilte en rust. Je zit in een meditatieve hurkzit. De theeceremonie vindt plaats in een Japans theehuis of tempel, welke is ingericht volgens de regels van het Feng Shui en Zen. Dit bevordert de doorstroming van energie.

Om echt de japanse cultuur te beleven, is het een must om een nachtje in een tempel te verblijven. Dit kunt u uiteraard gewoon bij ons boeken. Hier kunt u ook de theeceremonie bijwonen. Bij het verblijf in een tempel, ryokan of minshuku is het gebruikelijk gezamenlijk te dineren. De diners zijn dan ook in deze hotels inclusief.

Ieder zijn eigen fles

Naast thee wordt er ook sake, bier en whisky genuttigd. Er bestaat een echte sakecultuur in Japan, zoals Frankrijk zijn wijncultuur heeft. Indien u zich erin verdiept, zult u zien dat er een grote diversiteit van sake soorten is. Van zeer zoet tot zeer droog, van licht tot donker, van scherp tot zacht. In de supermarkten zult u echter alleen de standaard sakes tegenkomen. In de lokale bars en restaurants zult u soms langs de muur vele sakeflessen met japanse tekens erop zien. Dit zijn sakeflessen van vast klanten met hun naam er op geschilderd. Bij elk bezoek kan hij een glaasje uit zijn eigen fles drinken. Hij hoeft de fles niet in 1 keer op te maken.

Naar de Sake brouwerij

Via ons kunt u in Kobe of Kyoto een sake brouwerij bezoeken. U krijgt een rondleiding door de fabriek en u kunt een sakeproeverij bijwonen. In Kobe is ook het duurste rundvlees ter wereld te vinden. De koeien worden tijdens hun leven gemasseerd en krijgen bier te drinken om de smaak van het vlees te perfectioneren.

Kit Kat smaken

Kit Kat winkels en smaken

Elke grote stad en/of prefectuur heeft een eigen Kit-Kat smaak dat verbonden staat aan de specialiteit van de stad/prefectuur.

De populariteit van Kit-Kat heeft te maken met de Japanse uitspraak. In het Japans is het ‘Kitto Katto’, wat lijkt op ‘Kitto Katsu’ wat staat voor, los vertaald, ‘zeker winnen’. Sinds 2000 heeft Nestlé over 200 verschillende smaken geïntroduceerd. Het is zo populair in Japan dat er winkels zijn die alleen Kit Kat verkopen en is er zelfs een museum in Tokyo.

Overzicht van de Kit Kat smaken: 

Kit Kat Aardbei Kit Kat Framboze passievrucht Kit Kat Rode bonen
Kit Kat Aardbei cheesecake Kit Kat Fruit Parfait Kit Kat Rode Chili
Kit Kat Appelazijn Kit Kat Ginger Ale Kit Kat Royal Milktea
Kit Kat Bakeable custard Kit Kat Gouden Citrus Kit Kat Rozijn
Kit Kat Banaan Kit Kat Groene bonen Kit Kat Sake
Kit Kat Bosbes Kit Kat Groentesap Kit Kat Sakura
Kit Kat Boter Kit Kat Hojicha Kit Kat Shinshu apple
Kit Kat Bruine suiker siroop Kit Kat Kaneel cookie Kit Kat Sojameel
Kit Kat Cafe Au Lait Kit Kat Karamel Macchiato Kit Kat Sojasaus
Kit Kat Cappuccino Kit Kat Kastanje Kit Kat Steen Zout
Kit Kat Choco pudding Kit Kat Kersenbloesem Kit Kat Sublime Ruby
Kit Kat Chocobanaan Kit Kat Kersenbloesem Kit Kat Triple berry swirl
Kit Kat Citroen Kit Kat Kinako Kit Kat Wasabi
Kit Kat Citroen cheesecake Kit Kat Kinako Ohagi Kit Kat Watermeloen
Kit Kat Cola Kit Kat Kobe pudding Kit Kat Witte Chocola
Kit Kat Cola Citroen Kit Kat Kuchidoke cacao Kit Kat Yokohama cheesecake
Kit Kat Cranberry Almond Kit Kat Maple Kit Kat Yubari Meloen
Kit Kat Creme Brulee Kit Kat Matcha Kit Kat Yuzu
Kit Kat Crispy Wafer Kit Kat Miso soep Kit Kat Zoete aardappel
Kit Kat Dark Kit Kat Okinawa Imo Kit Kat Zoete maïs
Kit Kat Double Cookie Kit Kat Passievrucht Kit Kat Zoete pudding
Kit Kat Druiven Kit Kat Peer Kit Kat Zout&Karamel
Kit Kat Duo Kit Kat Pindakaas
Kit Kat Edamame Kit Kat Pompoen
Kit Kat Europese Kaas Kit Kat Puur
Kit Kat Exotic Tokyo Kit Kat Ramune
Kit Kat Framboos Kit Kat Red Velvet
Populaire Japanse gerechten

Populaire Japanse gerechten

Japanse gerechten die u zeker op uw bucketlist moet afvinken tijdens uw rondreis door Japan zijn:

Japanse noodles ramen en/of udon

Het wereldbekende ramen soep in Japan bestaat uit 3 categorieën: sojasaus, miso, en zout smaak. Zo heeft ieder ramen restaurant haar eigen ramen recept. Ramen wordt vaak geserveerd met noodles, chashu (dun gesneden varkens rollade), lente ui, taugé, half-gekookte ei, en zeewier (nori).

Japanse pannekoek Okonomiyaki

Okonomiyaki is een Japans pannekoek of pizza waarbij men verschillende ingrediënten kan toevoegen. Een standaard okonimiyaki bestaat uit deeg, koolsla, okonomiyaki saus,  eieren, en lente ui.

Gefrituurde tempura

Tempura is een Japans gerecht waarbij verschillende ingrediënten in beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd.

Omurice

Omurice is de samenvoeging van omelet en rijst. Het is een gebakken ei dat tijdens het bakken op een speciale manier wordt gevouwen. Vervolgens wordt het over rijst gelegd en aan de bovenkant opengesneden zodat het netjes over de rijst valt. Ketchup wordt er ook bij geserveerd.

Eenpansgerecht Sukiyaki

Sukiyaki is een hotpot soep met verschillende ingrediënten erin, bestaande uit noodles, dun gesneden vlees, groentes, soy saus, suiker en mirin.

Yakiniku

Yakiniku is zeer populair in Japan. Het staat voor gebakken ‘yaki’ en vlees ‘niku’. Het wordt gedaan op een kleine barbecue/gril waar men dun gesneden vlees of groentes op legt. Koe, varken en kip worden het vaakst gegeten. Zo is er ook ingewanden zoals tong, hart, lever om te eten.

Japanse saté Yakitori

Yakitori zijn gegrilde kip spiesjes. Ze zijn overal in de supermarkten van Japan verkrijgbaar, ze worden geserveerd bij izakaya’s (Japanse bars), of tijdens evenementen en festivals. Er zijn ook andere varianten. Zo zijn er ook varken- of koeienvlees spiesen en groente spiesen.

Unaju

Of ook wel Unadon genoemd is gerecht waarbij paling filet gedipt wordt in gezoete sojasaus, en vervolgens gekarameliseerd boven een houtskoolgril. Het gerecht wordt geserveerd in een vierkante bentobox met een laag gestoomde rijst, paling. De groentes worden los geserveerd.

Mochi

Mochi is een Japanse rijstcake. De mochi wordt van rijst dat een hele dag in het water heeft geweekt, gekookt of gestoomd en vervolgens met een houten moker of hamer gestampt. Deze ceremonie heet “mochi-tsuki”.

Dango

Op een sate-stokje zijn drie of vier balletjes gemaakt van rijst gespiesd. Dit wordt vaak met honing of een ander soort sausje samen gegeten. Soms hebben de balletjes verschillende kleuren, echter zit hier geen smaak verschil in.

Tonkatsu

Gefrituurde varkensvlees in een krokant laagje. Het wordt vaak geserveerd met curry rijst, maar zo zijn er ook broodjes met tonkatsu te vinden.

Donburi

Donburi is een kom gevuld met rijst een een ander gerecht. Zo zijn is er een vlees don: gyudon, butadon: varkensvlees don, tendon: tempura met rijst, unadon: paling met rijst, oyakodon: kom rijst met eieren en kip, enzovoorts.

Gyudon

Japan heeft veel chainstores waar gyudon verkocht wordt. Gyudon is een kom met rijst waarop dun gesneden vlees en saus.

Onigiri

Een bal of een driehoek vorm van rijst dat licht gezout is en vaak samen met een plakje zeewier (nori) word afgewerkt. Naast de standaard onigiri heeft Japan ook gevulde onigiri’s. zoals tonijn met mayonaise, tempura, umeboshi (gedroogde pruimen), enzovoorts.

Yakisoba

Gebakken noedels in oester saus. Het gerecht wordt vaak geserveerd met groentes en vlees of vis/zee ingrediënten. De noedels worden vaak op een teppanyaki plaat gebakken.

Miso soup

Een soep dat vaak samen met vis en rijst wordt geserveerd. Het is gemaakt van miso bonen pasta.

Gyoza

Een kleine pastei met groente, vlees of een combinatie van de twee. Eet je samen met een sausje van een mix tussen soyasaus

Taiyaki

Een gevulde deeg met het uiterlijk van een vis. De inhoudt verschilt maar het standaard is azuki – rode bonen pasta.

Kare Raisu

Japanse curry is een van de populairste gerechten in Japan. Tijdens de Meiji tijdperk werd het geïntroduceerd en sindsdien is en bleef het een populair gerecht, zelfs zo populair dat het van sushi en miso-soep wint.

Geniet van al dit lekkers tijdens één van onze reizen in Japan. U kunt voor onze culinaire thema reis kiezen.
Japan Kyoto culinair bouwsteen 5 dagen.

Of voor onze algemene reizen naar Japan.
Rondreizen Japan
Bouwstenen Japan

Al onze reizen zijn aan te passen en te combineren.

Japan culinair design sushi ikipedia iki Travels
Japan culinair Fukuoka eetstalletjes ikipedia
Japan culinair Japanse oden maaltijd ikipedia
Japan culinair wasabi ikipedia
Japan culinair theeceremonie Kyoto ikipedia