In Japan een nachtje logeren bij de mensen thuis.

Gezellig op iki Homestay in Japan. Tijdens uw reis met iki Travels door Japan heeft u de mogelijkheid één of meerdere nachten bij een Japans gezin thuis te overnachten. In verschillende regio’s bieden wij op het platteland “bed en breakfast” mogelijkheden. De trotse kostwinners laten hun eenvoudige bedrijfjes zien, terwijl de vrouw des huizes u letterlijk een kijkje in de keuken laten nemen.

Centraal Japan, Honshu eiland

 

Met een Japanse visser mee de zee op.

Op het schiereiland Noto woont een visser aan de rotsachtige kust, die zijn huis beschikbaar stelt voor enkele gasten. U rijdt vanaf Kanazawa langs een schitterende kustweg richting Wajima. Onderweg passeert u verschillende kleine vissersdorpjes verscholen achter een muur van riet, die de dorpjes tegen stormen vanuit zee moet beschermen. De kleine blauwe vissersbootjes geven een Mediteraanse sfeer, terwijl u aan de andere kant van de wereld zit.

De GPS van uw huurauto stuurt u een smal steil weggetje af tot aan de rand van de zee waar een stoere ruige zeeman u op staat te wachten. De binnenplaats hangt vol met netten en de vis bij het diner heeft hij zelf dezelfde ochtend nog gevangen. Als het weer en de zee het toelaat kunt u ’s ochtends voor één keertje met hem mee de zee op in zijn kleine authentieke Japanse vissersbootje.

In Nagano op het platteland

Het verschil tussen de drukke supermoderne steden en de rust op het Japanse platteland is onvoorstelbaar. Met oprechte gastvrijheid wordt u door een super lief echtpaar ontvangen. Als u het leuk vindt, kunt u een middagje meehelpen met de oogst en natuurlijk zet moeder haar lekkerste gerechten op tafel. Hier ervaart u het dagelijkse leven op een Japanse boerderij ver weg van alle hectiek.

Alles tijdens uw verblijf bij het gastgezin is er op gericht om u inzicht te geven in hun manier van leven en om de overweldigende gastvrijheid van de Japanners te ervaren. Het is niet onze bedoeling er een werkvakantie van te maken. U kunt uitleg krijgen over de dingen die u interesseert, maar als u gewoon wilt relaxen of er even zelf op uit wilt gaan dan kan dat natuurlijk ook.

Zuid Japan, Kyushu eiland

 

Theevelden van Sonogi

Op een uurtje rijden van Nagasaki vandaan ligt Nakao Village in Higashisonogi. Een gebied met veel natuur, vrij weinig inwoners en een rijke geschiedenis aan theeverbouwing dat meer dan 500 jaar teruggaat. Higashi Sonogi is de grootste thee producent in Nagasaki. De bladeren van de Sonogi Thee worden heel gelaten en opgerold om de bitterheid van de thee te verzachten en een rijkere smaak te ontwikkelen. Deze techniek hebben de Japanners overgenomen van China en Korea.

U verblijft bij een Japans gezin thuis en neemt u deel aan de dagelijkse activiteiten op hun boerderijen waar de Sonogi thee wordt verbouwd. Help bij het thee plukken op de uitgestrekte theevelden en leer om zelf deze heerlijke Japanse thee te bereiden. Uiteraard verzorgt uw gastfamilie een heerlijk Japans diner om de dag mee af te sluiten.

Verse groenten en honing uit eigen tuin in Kagoshima.

Ten Noorden van de stad Kagoshima bevindt zich een gemengde boerderij met alweer een super vriendelijke familie. Op deze boerderij worden diversen gewassen verbouwd, maar zij hebben ook koeien en bijenkorven. Heeft u helemaal geen zin om op het land te helpen dan gaat u toch lekker die schattige kalfjes over hun neus aaien.

Bijna alle touristen razen met de snelle Shinkansen treinen van miljoenenstad naar miljoenenstad en kijken verlangend uit het raampje naar het platteland van Japan. Maar u stapt als een van de weinigen even in deze wereld. Uw overnachting op deze boerderij is goed te combineren met het schitterende Kirishima Yama national park waar u één of meer daagse wandeltochten kunt maken over de bergen en langs de kratermeren, die ieder een eigen unieke kleur hebben.

Een boerderij op een bijzondere plek, Usuki.

De werkzaamheden op een boerderij zijn natuurlijk seizoensgebonden. Zo wordt er in de lente de bamboe voor de scheuten gekapt en wordt er twee keer per jaar Shiitake paddenstoelen of rijst geoogst. Lekker koken en dieren verzorgen kan natuurlijk het hele jaar door.

Voor de Nederlanders is Usuki een bijzondere plek, omdat hier het VOC schip “de Liefde” als eerste Nederlandse schip in Japan afmeerde. Een begin van 400 jaar unieke samenwerking tussen Nederland en Japan. Usuki is echter echt beroemd om Usuki Sekibutsu, Dit is een grot met tientallen Boeddhabeelden, die meer dan 1000 jaar oud zijn. Het merkwaardige van deze unieke plaats is dat u hier niet onder de voet wordt gelopen door toeristen. De meesten komen niet verder dan het vlakbij gelegen Beppu.

Lokale specialiteiten bij Nagasaki.

Op het zuidelijkste puntje van het eiland Hirado in de provincie Nagasaki hebben wij nóg een mooi adresje voor een homestay. Ook hier kunt u van dichtbij kennismaken met het echte platteland van Japan. De mensen hier wonen in kleine dorpjes en leven van kleinschalige landbouw en visserij. U kunt mee op de boot naar octopussen vissen, of een kookworkshop doen om verschillende lokale gerechten eens echt goed te proeven.

Leer op de Japanse manier vee te hoeden of ga met een kajak de zee op. De natuur hier is onaangetast en heerlijk om een wandeling te maken. De stad Hirado, op het noorden van het eiland, is een leuke bestemming met een prachtig historisch museum, een kasteel en een reconstructie van het Hollandse pakhuis; de eerste plek in Japan waar de VOC zich vestigde.

Zie voor onze reizen naar Japan:

Rondreizen Japan
Bouwstenen Japan

Al onze reizen zijn aan te passen en te combineren.