Japan heeft het !!
Japan is lang afgesloten geweest van de rest van de wereld en is daarom uniek in alles. Japan heeft zijn eigen cultuur, gewoontes, rariteiten, technieken en leefomgeving gecreëerd. De grote steden van Japan zijn beroemd over de hele wereld. Elke Japanse stad heeft een ander karakter en is uniek. Hieronder enkele Japanse steden uitgelicht.
Tokyo heeft het !!
Tokyo heeft meer dan 200 Michelin restaurants
Parijs was altijd de onbetwiste culinaire hoofdstad van de wereld door de vele Michelin restaurants. Een andere stad beroemd om zijn restaurants is New York. Maar tegenwoordig gaan Parijs en Tokyo gelijk op en hebben ze New York achter gelaten in deze race.
In 2007 ging Michelin voor het eerst naar Japan. Al het eerste jaar werden er in Tokyo 191 sterren uitgedeeld verdeeld over 165 restaurants. Hiermee stond Tokyo in een klap op nummer 1 met meer dan het dubbele aan Michelin restaurants ten opzichte van Parijs in dat jaar. Inmiddels zijn het er 226 Michelin restaurants (in 2021) geworden.
Michelin stelt hoge eisen op het gebied van hygiëne, kwaliteit van de ingrediënten, gezondheid en service gerichtheid. Geen enkele Japanse huisvrouw (laat staan een Japanse kok) wordt hier nerveus van. Zij zijn al hun hele leven niets anders gewend.
Metroduwers in Tokyo
Ja, het is waar! Tokyo Metro heeft daadwerkelijk mensen in dienst die de passagiers in de treinen duwen. Maar u kunt gerust zijn. Deze metroduwers worden alleen ingezet op dedrukste station van Tokyo zoals Shinjuku station en Shibuya station tijdens de spits. Meer dan 3,6 miljoen mensen maken dagelijks gebruik van het Shinjuku station en daarmee is het niet alleen het drukste station van Tokyo, maar van de hele wereld. U hoeft ook niet bang te zijn onder de voet gelopen te worden. Deze metroduwers zijn een duidelijk voorbeeld, hoe Japan voor alles een gereguleerde oplossing wil hebben. Om te voorkomen dat er mensen en tassen tussen de deur komen, zetten ze mannetjes neer om dat te voorkomen en het laatste zetje geven.
Buiten de spits wordt er in principe helemaal niet geduwd in Japan. Bij elke trein, bus, en metro ontstaan keurige rijtjes van wachtende passagiers nog voordat het voertuig arriveert. Op de grond staat meestal aangegeven waar je in kunt stappen. De mensen wachten netjes tot iedereen uit gestapt is en vervolgens stapt iedereen op zijn beurt in. Voordringen zult u in Japan niet tegenkomen.
Cosplay op zondag in Harajuku, Tokyo
Elk land heeft zijn eigen alternatieve cult stromingen en groepen jongeren, die zich afzetten tegen de gevestigde orde door zich anders te kleden. Denk maar eens aan de punkers, gothic of hardrockers.
Op zondagmiddag springen ze uit de ban en lopen in Harajuku en het Yoyogi park verkleed als helden uit de strips, tekenfilms en games rond. Groepjes rockers doen hier hun optredens, terwijl de jongeren hun nieuwste modebewuste outfit komen tonen.
Naast de cosplayers heb je ook de suikerspin zoete lolita meisjes en de gyaru dames.
Japanners leven in een strak geregisseerde maatschappij en moeten zich elk moment van de dag aan de regels en beleefdheidsvormen houden. Hierdoor zoeken zij in hun vrije tijd een uitlaatklep, die in onze ogen bizarre vormen kan aannemen. Ga zeker even een kijkje naar dit schouwspel nemen.
Het is de moeite waard.
Het Amsterdam Centraal Station van Tokyo
Aan één kant van het centraal station van Tokyo is het centraal station van Amsterdam nagemaakt. Zoals alle namaak, kan het niet tippen aan het origineel, maar het geeft wel de sterke band tussen Nederland en Japan weer.
Al 400 jaar geleden had ons land handelsbetrekkingen met Japan en lange tijd zijn de Nederlanders de enige toegelaten buitenlands van Japan geweest.
Als u echt de VOC geschiedenis wilt herleven, zult u naar Nagasaki moeten afreizen. Hier is nog de Hollandse buurt en in de haven van Nagasaki ligt het kleine kunstmatige eiland Deshima waar de Nederlanders moesten verblijven. Niet ver van Nagasaki bevindt zich ook het themapark Huis Ten Bosch.
TeamLab Borderless
Wandel, verken en ontdek een wereld zonder grenzen in teamLab Borderless museum in Tokyo. Het is een wereld van kunst zonder limiet, een museum zonder kaart of plan gecreëerd door de kunst collectieve teamLab. teamLab Borderless is een groep van kunstwerken die samen een grenzeloze wereld vormen. Kunstwerken die de kamer verlaten, communiceren met andere kunstwerken en soms de bezoekers beïnvloeden. Het is een full-body experience die u zeker niet moet misen. Maak een bezoek aan dit bijzondere 3D museum met ruim 10.000m2 aan grenzeloze kunst die u bij zal blijven en laat voelen alsof u een nieuwe wereld instapt.
Op één na grootste metropool ter wereld
Groot Tokyo bestaat uit meer dan 38 miljoen mensen. Klein Tokyo bestaat uit nog steeds uit meer inwoners dan Nederland. Echt klein te noemen is het dus niet. Een tijd lang was Tokyo de grootste metropool ter wereld maar dat is nu Guangzhou in China.
De stad Tokyo bestaat eigenlijk niet meer. Deze is in 1943 opgeheven. De provincie Tokyo bestaat uit 23 centrale wijken met elk zijn eigen stadsbestuur. Het agglomeratie Tokyo bestaat uit de 4 provincies Tokyo, Chiba, Kanagawa en Saitama.
Yokohama is met zijn bijna 4 miljoen inwoners de 2de stad van Japan. Maar deze stad is geheel opgeslokt door de metropool Tokyo en is hiermee de grootste voorstad ter wereld geworden.
Liverpool had de Beatles, Tokyo heeft ze nog steeds
Bent u Beatles fan dan kunt u uw hart ophalen in de Abbey road. Hier zijn elke avond optredens van Beatles imitatiebands. In Tokyo hebben ze niet alleen alles, maar ook heel veel van alles. Jaren geleden was er ook Cavern Club
Kyoto heeft het !!
Kyoto 1000 jaar hoofdstad
Tot het eind van de 19de eeuw was Kyoto de officiële hoofdstad van Japan, maar het wordt nog steeds gezien als de culturele hoofdstad van het land. Eeuwenlang was het de verblijfplaats van de Japanse keizer, die vanaf de 13de eeuw in naam heerser was, maar feitelijk weinig echte macht bezat. De aanwezigheid van de keizer en zijn hof heeft echter wel voor een groot deel de cultuur van Kyoto bepaald. Ook nadat de keizer in 1868 naar Tokyo verhuisde heeft Kyoto zijn verfijnde karakter weten te behouden.
Kyoto’s tempels en schrijnen
Als je aan Kyoto denkt, denk je aan Boeddhistische tempels en Shintoïstische heiligdommen (ook wel schrijnen genoemd). Het Gouden Paviljoen is één van de meest herkenbare. Deze tempel, genaamdKinkakuji, ligt in een prachtige tuin en de combinatie van groen, goud, een blauwe lucht en de weerspiegelingen in de vijver vormen een waar kunstwerk. De Fushimi-Inari Schrijn ligt net ten zuiden van Kyoto en is een heiligdom dat bijna volledig bestaat uit een immense verzameling rode poorten. Deze poorten heten Torii en komen er in alle soorten en maten voor. De manshoge poorten zijn achter elkaar gezet en vormen zo tunnels tegen de berghelling op. De kleinere poortjes zijn een favoriete schuilplek voor de vele katten die hier rondlopen.
Kyoto culinair
Kyoto is ook een goede bestemming voor wie meer van de Japanse keuken wil leren kennen. De regio staat vooral bekend om zijn thee (vooral Uji is erg beroemd) en ingelegde groenten. Om de diepgroene poederthee in stijl te drinken en de eeuwenoude cultuur van Kyoto letterlijk te proeven, is het een goed idee om een theeceremonie bij te wonen. Natuurlijk kan iki Travels deze voor u regelen. Geen geduld voor de ceremonie? Geen zorgen; een snufje oud Kyoto is ook te vinden op de Nishiki markt. Deze arcade herbergt een scala aan verschillende kleine winkeltjes waarbij geregeld hapklare snacks gekocht kunnen worden. In de zomer is de ideale afsluiter van de dag een restaurantje bezoeken aan de Kamo rivier. De eetgelegenheden bouwen hier voor de zomermaanden vlonders boven de rivier, om op die manier een zo koel mogelijk briesje voor hun gasten te realiseren.
Geisha’s van Kyoto
Je komt haar in Kyoto overal tegen: op kunstwerken, posters en als mascottes, maar om een geisha in levenden lijve te spotten, moet u uw best doen. Gion, de traditionele wijk die van oudsher wordt geassocieerd met het mysterieuze beroep, is de eerste stop. ’s Avonds is er een kans dat u een geisha in vol ornaat naar een afspraakje ziet glippen. Leerling geisha, maiko genaamd, zijn te bewonderen in de Gion Corner. Dit is een cultureel centrum waar een aantal traditionele podiumkunsten uit Japan te bewonderen zijn, zoals hofmuziek (gagaku), het poppentheater bunraku en dus de maiko-dansen. Gecharmeerd van de prachtige kimono die deze meisjes dragen? Verschillende kimono-verhuur locaties in de Gion wijk kunnen je aankleden in traditionele kimono, eventueel compleet met pruik en make-up, waarna je een aantal uur kunt flaneren door het centrum.
Traditioneel huisje in Kyoto
Maar Kyoto beleeft u pas écht vanuit één van onze huisjes. Deze knusse stadswoninkjes zijn gesitueerd in gewone woonwijken in het centrum, waardoor je even het gevoel hebt dat je in deze bijzondere stad woont. Voor meer informatie en een impressie kijk je op www.ikitravels.nl/japan-reizen/iki-huis-kyoto/.
Kanazawa heeft het !!
Proef het Goud van Kanazawa
Volgens de legende was er vroeger een aardappelteler genaamd Imohori Togoro, die altijd het goud van zijn aardappels waste in een put. Het gebied rond deze put heeft daardoor de naam Kanazawa gekregen, wat letterlijk ‘‘Goud moeras’’ betekent. De put, Kinjo Reitaku, waarin Imohori de aardappels waste, is te bezichtigen in de Kenroku-en tuin. De Kenroku-en tuin van Kanazawa wordt beschouwd als één van de drie mooiste tuinen van Japan.
Bladgoud is het meest bekende product uit Kanazawa. 99% van al het bladgoud en 100% van al het bladzilver in Japan komt uit Kanazawa. Het wordt overal voor gebruikt, van tempel decoraties, denk maar aan het gouden paviljoen in Kyoto, tot aan cosmetica, tot aan eten. De winkel Hakuichi verkoopt zelfs soft ijsjes versierd met een velletje bladgoud. En Ja, het bladgoud op de ijsjes is helemaal eetbaar!! Of heeft u liever een flesje sake met goudvlokken erin?
Het Yasue Gold-Leaf Museum is ook zeker een bezoekje waard. Hier kunt u onder andere zien hoe het beroemde bladgoud van Kanazawa gemaakt wordt.
Geisha’s van Kanazawa
Naast Kyoto is Kanazawa de enige plek waar nog actieve geisha’s te zien zijn, daardoor wordt Kanazawa ook wel eens ‘Little Kyoto’ genoemd. Overdag zult u misschien niet zo snel een geisha herkennen, omdat ze in hun alledaagse kleding lopen, maar ’s avonds zult u er vast wel één tegenkomen.
Door de geplaveide straten en historische gebouwen in het geisha district Chaya, lijkt het net alsof het uit een verhaal komt. U loopt door een doolhof van steegjes met rijen van historische theehuizen. Veel van deze oude gebouwen worden nu gebruikt als kleine winkeltjes en restaurantjes. Het is dus ook helemaal niet erg om hier even te verdwalen.
In Higashi-Chaya is het Shima theehuis, een traditionele geisha theehuis, open voor het publiek. Het huis heeft een veelvoorkomende lay-out van andere theehuizen in die periode en kunt u duidelijk zien hoe de leefomstandigheden waren voor de gemiddelde geisha’s. De Kanazawa City Tourism Association houdt ook elke zaterdag een geisha show in het Chaya district.
Kanazawa Samurai
Kanazawa was in de 16e eeuw één van de rijkste plekken van Japan en werd door de machtige Maeda Samuraifamilie 300 jaar lang geregeerd. In de samuraiwijk Nagamachi kunt u nog steeds de huizen zien waar en hoe de samurai in leefden. Het straatplan van deze wijk is al 350 jaar onveranderd gebleven.
Niks toont het gouden eeuw van de samurai beter dan het Nomura huis, het kroon juweeltje in Nagamachi. Dit huis representeert goed hoe samurais van een hoge rank leefden. Ook dit huis is open voor het publiek. Het kleine privé tuintje van het huis valt onder één van de beste tuinen van Japan.
Het Ashigaru huis biedt een sterk contrast tegenover het Nomura huis. In dit huis woonden juist de soldaten die behoorden tot de laagste rank. Het is duidelijk te zien hoe verschillend de mensen van andere ranken werden behandeld.
Naast samurai huizen is er ook nog een ninja tempel vol met geheime gangen, valkuilen en valse deuren. Ook al zijn de samurais en ninja’s nu weg, Kanazawa zit nu nog steeds vol met vele tradities en een historisch cultuur.
Osaka heeft het !!
Osaka, het Rotterdam van Japan
Osaka is één van de grootste steden in Japan en is al eeuwen het middelpunt van de handel. Met de wereldberoemde handelshaven en industrieel centrum, zouden we het het ‘’Rotterdam’’ van Japan kunnen noemen.
Osaka, eet tot je neervalt
Osaka staat bekend als de stad van ‘’kuidaore’’, wat letterlijk ‘’Eet tot je er bij neervalt’’ betekent. Men is zo gepassioneerd over eten dat het een significante deel uitmaakt van de geschiedenis en pop cultuur van Osaka. Het is moeilijk om slecht eten te vinden in Osaka. Of u het nou over Takoyaki, Okonomiyaki of Kitsune udon heeft, overal waar u kijkt, worden uw smaakpapillen geprikkeld. Het is onmogelijk om maar één restaurant aan te raden. Er zijn duizenden restaurants die aangeraden kunnen worden. Verse ingrediënten raken nooit op in Osaka, zeker niet op de Kuromon markt.
Osaka, Comedy hoofdstad van Japan
Toen Japan in de 9e t/m de 12e eeuw het klasse-systeem had, werden handelaren ingedeeld bij de laagste klasse en had niemand respect voor ze, ondanks dat ze meestal meer verdienden dan de mensen uit andere klasse. De handelaren in Osaka trokken zich niks aan van de klassering en hadden gewoon plezier in hun leven. Hieruit is de cultuur van Osaka ontstaan en wordt het ook wel de ‘’Comedy hoofdstad’’ van Japan genoemd. Volgens velen zijn de mensen in Osaka vriendelijker, minder formeel, oprechter en hebben meer humor dan mensen in bijvoorbeeld Tokyo.
Osaka’s Aquarium Kaiyukan
Het gigantische aquarium in Osaka, Kaiyukan, heeft 15 watertanks rondom 1 enorme watertank. Dit maakt het één van de grootste aquariums ter wereld. In de enorme watertank zwemt natuurlijk de publiekstrekker, lange walvishaai vergezeld 30.000 andere zeedieren. In het Aquarium kunt u niet alleen vissen zien, maar ook reptielen, amfibieën, vogels en landdieren. Natuurlijk is er ook een ‘’Touch pool’’ waar bezoekers haaien en roggen kunnen aanraken.
Moderne architectuur van Osaka
Om de stad nog aantrekkelijker te maken, had Osaka verscheidene ambitieuze architecturale projecten lopen. Neem bijvoorbeeld het Abeno Harukas gebouw, een van de hoogste gebouwen van Japan is ruim 300 meter hoog. In dit gebouw zit onder andere het Osaka Marriott Miyako hotel met de lobby op de 19e verdieping en kamers vanaf de 38e verdieping. Geniet van het uitzicht vanaf het observatorium op de 60e verdieping.
De ‘’Kerk van het licht’’ in Ibaraki, een rustige buitenwijk van Osaka, is ontworpen door de beroemde Japanse architect Tadao Ando. Het bijzondere van de kapel is de lichtval in de ruimte. In de betonnen muur achter het altaar is een kruis uitgespaard, waardoor vier lichtstralen doordringen in de diepe duisternis. Aan de andere kant van de ruimte komt er licht binnen bij het punt waar de vrijstaande betonnen muur de kapel snijdt.
Nagasaki heeft het !!
Huis ten Bosch
In Nederland kunt u het paleis Huis ten Bosch niet bezoeken, maar in Japan wel. Al is de binnenkant niet authentiek. U kunt hier ook de Nederlandse tulpen, Amsterdamse grachten en de Utrechtse Dom zien. Met een koets kunt u rond rijden door dit themapark en uw hart op halen, als u al heimwee mocht hebben. De Japanners doen hun best, maar kleine schoonheidsfoutjes als het verkopen van Duitse worst in dit typisch Nederlandse themapark moeten we hen vergeven. In ieder geval geeft dit enorme openluchtmuseum, dat geheel geweid aan Nederland weer wat een bijzondere band Japan heeft met Nederland.
De opening tot de rest van de wereld
Het internationale karakter op het eiland Kyushu is van oudsher vele malen groter dan in de andere eilanden van Japan. Hierdoor is Fukuoka de meest internationale stad van Japan. Korea en China liggen dichter bij Fukuoka dan bij Tokyo. Nagasaki heeft door de al vroege handel met China de oudste Chinese wijk van Japan. Als eerste westerlingen vestigde de Portugezen zich in Japan, even later gevolgd door de Nederlanders en Engelsen.
Enkele van unieke oude Engelse gebouwen zijn nog te bewonderen in het schitterende Glover park. Vanaf de heuvel in het Glover park heeft u een uitstekend uitzicht over de stad. In dit park staat ook het huis van Madam Butterfly. Madam Butterfly is niet alleen het onderwerp van een zeer bekende opera, maar ook de inspiratiebron voor de beroemde musical Miss Saigon.
Japan 400 jaar isolement
Op 19 april 1600 kwamen de bemanningsleden van het VOC schip “de Liefde” als eerste Nederlanders aan in Japan. Het schip had de westelijke route genomen om Zuid Amerika heen via Hawaï en zij arriveerde dan ook aan de oostkant van Japan in de haven van Usuki.
Dicht bij Nagasaki ligt het plaatsje Hirado. Hier is in 1609 de eerste Nederlandse handelspost van de VOC gebouwd. Dit jaar is de herbouw van dit bijzondere gebouw voltooid. In het gebouw wordt een mooie tentoonstelling getoond.
Enkele jaren later verbande de Shogun alle buitenlanders uit Japan. Het boeddhistische Japan verzette zich hiermee tegen de bekeringsdrift van de Portugezen. De Nederlanders waren alleen geïnteresseerd in het drijven van handel en bemoeide zich niet met het leven van de Japanners, hierdoor werden de Nederlanders via een compromis getolereerd.
Niet elke Japanner weet waar Nederland ligt, maar bij de naam Deshima gaat onmiddellijk een lichtje branden. Dit is het eiland in de haven van Nagasaki vanwaar de Nederlanders 400 jaar lang handel dreven met het geïsoleerde Japan. Nederland was in die tijd het enige land, die handel mocht drijven met Japan. Op elke school in Japan wordt deze geschiedenis onderwezen. Naast het eiland Deshima kunt u in Nagasaki ook de Hollandse wijk bezoeken.
Atoombom op Nagasaki
Om de tweede wereldoorlog tot een einde te dwingen heeft de Verenigde Staten op 6 augustus 1945 voor de eerste keer in de geschiedenis een atoombom gebruikt. Deze bom werd ingezet op Hiroshima. De Japanse keizer weigerde nog steeds te capituleren en op 9 augustus werd de tweede atoombom tot ontploffing gebracht boven Nagasaki.
De man die beide atoombommen heeft overleeft, is in 2010 overleden. Een paar dagen voordat hij terug was in Nagasaki was hij bij een zakenbespreking in Hiroshima. Hier viel de eerste atoombom ter wereld en geluk bij een ongeluk overleefde hij deze bom. Drie dagen later was hij thuis en hij vertelde zijn baas wat een ongelofelijke belevenis hij had gehad. Diezelfde dag werd de tweede atoombom geworpen. Ook deze bom heeft hij overleefd. Het museum geweid aan de atoombom is een must om te bezoeken. Ook voor diegene die niet van musea houden is dit een absolute aanrader.
Het onbewoonde eiland Hashima
Ooit was het de drukst bevolkte plaats ter wereld. Nu is het eiland al decennia onbewoond. Op 19 kilometer ten zuidwesten van de haven van Nagasaki ligt het eilandje Hashima. In de volksmond wordt het eiland Gunkanjima (slagschipeiland) genoemd. Het silhouet van het eiland met zijn betonnen gebouwen lijkt op het oude slagschip Tosa van de vroegere Keizerlijke Marine. Hashima was tot ongeveer 1800 een onbewoonde rots van 1,2 vierkante kilometer.
In 1868 opende Japan onder buitenlandse druk zijn grenzen voor handel met het buitenland. Daarvoor waren het alleen de Hollanders die handel mochten drijven met Japan. De havenstad Nagasaki was altijd al een bevoorradingsplaats geweest. Halverwege de 19e eeuw vervingen vele rederijen hun zeilschepen voor schepen met stoommachines. Op Hashima werd goede steenkool gevonden.
In 1890 kocht Mitsubishi het eiland en begon met het exploiteren van de kolenmijnen onder de zeewaterspiegel. In 1916 begonnen ze met het bouwen van grote betonnen muren als bescherming tegen de tyfoons. Ook kwamen er appartementen, winkels en scholen voor de arbeiders .
Het leven was er zwaar, niets groeide of bloeide op het eiland. In de jaren 50 was Hashima het dichtstbevolkte gebied ter wereld; er woonden meer dan 5000 mensen. Toen olie de voornaamste bron van energie werd en steenkool minder in trek raakte, sloot Mitsubishi in april 1974 de mijnen op het eiland. Drie maanden later vertrokken de laatste bewoners. Sinds april 2009 kun je dit eilandje bezoeken. Houd je van surrealistische moderne spooksteden met alles erop en eraan dan moet je er zeker naar toe. Er wordt al gesproken over een plek op de Werelderfgoedlijst.
Rondreizen Japan
Bouwstenen Japan
Al onze reizen zijn aan te passen en te combineren.